ЧЕЗ Разпределение приключи с подмяната на кабел 110 kV в София "Енос", което ще повиши сигурността на електрозахранването в девет столични района и 39 хиляди домакинства. Инвестицията е най-мащабната в програмата на дружеството за 2017 г. и възлиза на 3,2 милиона лева.

В рамките на проекта е подменен стар маслен кабел с 3 километра и 930 метра нов сух кабел 110 киловолта. В резултат на ремонта ще бъде намален броят на авариите и ще се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване. По-висока ще бъде сигурността на електрозахранването в 9 столични района - Триадица, Красно село, Средец, Лозенец, Красна поляна, Възраждане, Илинден, Младост и Искър, казват от компанията.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал съобщи още, че през 2018 г. се предвижда подмяната на още един кабел 110 kV в София. С реализирането на всички проекти през 12-те години от стъпването й на българския пазар, дружеството подмени една трета от съоръженията, а загубите по мрежата намаляха наполовина.

Крал коментира и ситуацията около продажбата на активите на дружеството в България, като заяви, че до края на годината ще бъде изяснено дали чешката компания ще се раздели с тях или не.

Кандидатът за ЧЕЗ с най-висока оферта може да бъде отстранен

Кандидатът за ЧЕЗ с най-висока оферта може да бъде отстранен

Решението трябва да бъде взето до дни