Въпреки кризата, бизнесът в най-голямата европейска икономика продължава да бъде приоритет за развитие. Същевременно с това обаче компаниите в страната се подготвят за нова криза. Това показва шестото годишно проучване на Coface за корпоративните плащания в Германия. Според него дори и в условия на влошена икономическа обстановка, дълговете на германските компании остават умерени.

В доклада си, експертите по кредитно застраховане от Coface открояват следните ключови тенденции:

•    Броят и продължителността на закъснелите плащания са се увеличили, но съвсем леко и от много ниско първоначално ниво. Това означава, че дисциплината на плащанията се е влошила след пандемията

•    Средната продължителност на забавянията на плащанията е нараснала до 28,7 дни през 2022 г. (+1 ден), след като през 2021 година се съкрати със 7 дни.

•    Тази година най-кратко време за изчакване на плащания са отчели компаниите от сектора на опаковането на хартия (средно 18,4 дни), докато компаниите от финансовия сектор са били по-търпеливи (средно 35,0 дни).

•    Основният обрат обаче идва от икономическите перспективи, очаквани от компаниите. Никога в историята на това проучване бизнесът не е бил толкова негативно настроен към бъдещето си.

Бдителните компании предлагат по-кратки срокове за плащане

Един от изводите от проучването е, все по-малко компании предлагат условия за удължено плащане в сравнение с предходната година (71% срещу 74%), като това особено важи за дружествата, извършващи дейност предимно в Германия.

Прогнозират "трагедия в 5 действия" за икономиката на Германия

Прогнозират "трагедия в 5 действия" за икономиката на Германия

В основата е шока от високите цени на енергоносителите

Краткосрочните срокове за плащане продължават да доминират, като 90% от компаниите изискват плащанията да се извършват в рамките на до 60 дни през 2022 г. Средният срок на кредита се е променил незначително, като е нараснал с 0,2 дни до 32,8 дни.

"Проучването ни разкрива две важни тенденции. От една страна, компаниите изглеждат по-бдителни и затова съкращават сроковете за плащане. От друга страна, техническите причини, сред които пазарни стандарти и проблеми във веригата за доставки принуждават компаниите да продължат да предоставят или дори да удължат сроковете за плащане", споделя Кристиане фон Берг - икономист на Coface за Северна Европа.

Фирмите все още получават бързо плащане

Средното забавяне на плащанията се увеличава с 1 ден и достига 28,7 дни през 2022 година. Това е втората най-ниска средна стойност на забавяне на плащанията от началото на 2016 г. Освен това броят на задълженията леко се е увеличил от 59% през 2021 г. до 65% през 2022 г. Това все още е под показателя за 2020 г. (68%) и далеч под средната стойност от 82% преди пандемията.

Песимистичните очаквания на компаниите са норма

Въпреки че задълженията на фирмите са умерени, бизнесът е силно притеснен и се подготвя за нова криза. Експертите споделят, че 38% от всички анкетирани очакват по-лоши условия за бизнеса си през 2023 година, докато само 14 на сто от тях са по-оптимистично настроени за следващата година. Този песимизъм се наблюдава в почти всички сектори.

Икономическата ситуация и макропрогнозите изглежда са променили начина, по който компаниите в Германия виждат възможностите за развитие на бизнеса.

"Страната продължава да бъде приоритет за развитие, въпреки че динамиката е по-слаба, а фирмите съобщават, че сега са по-малко фокусирани върху Европейския съюз и Китай и се интересуват повече от САЩ и Европа, извън ЕС. Това може да е свързано с желанието да се заобиколят санкциите на ЕС срещу Русия и Беларус", обясява фон Берг.

Инфлацията в Германия се ускори най-много от приемането на еврото досега

Инфлацията в Германия се ускори най-много от приемането на еврото досега

Разходите за храна и енергия са в основата на покачването