Германската икономика ще се изправи пред "трагедия в пет действия" на фона на енергийната криза. Тази прогноза направи германското списание Der Spiegel.

В публикацията се говори, че вече е започнало спиране на работата на предприятия и намаляване на потреблението, което води до икономическа криза, която може да отслаби страната за дълго време. "Въпросът вече не е дали ще се разрази криза. Въпросът е колко страшна ще бъде тя и колко дълго ще продължи.

Това е "трагедия в пет действия", която започна с шока от високите цени на енергоносителите, пише авторът на материала. В статията се отбелязва, че в някои региони на страната нараства паника, а ръководителите на концерни и профсъюзните лидери вече не крият тревогата си относно икономическото бъдеще на фирмите.

Под въздействието на шоковите цени на енергоносителите попаднаха първо производителите на хартия, изкуствени торове и стомана - особено тези, които са силно зависими от електричество и природен газ, бяха подложени на този шок, се казва в материала.

Изброените видове предприятия "пренасят" покачването на цените към останалите икономически сектори, което според Der Spiegel, стана "третото действие на трагедията" в икономиката.

Fitch: Еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през второто полугодие

Fitch: Еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през второто полугодие

Основна причина за това са високите цени на газа

Потребителите, принудени да пестят, за да могат да плащат внезапно и бързо покачващите се сметки за електричество и газ, също са силно засегнати. "И тогава завесата се вдига пред "четвъртото действие на трагедията", която общо взето има всички признаци на икономическа катастрофа - потребителските настроения никога не са били толкова лоши в историята на Федералната република", продължава авторът на публикацията.

"Петото действие на трагедията" е рецесията. "И изглежда, че в много близко бъдеще страната ще се "потопи" в нея напълно", прогнозира германското издание.

Малко по-рано експерти прогнозираха икономически проблеми за Германия свързани с Китай, чието икономическо развитие се забавя. А Китай е един от основните търговски партньори на Германия, който през миналата година е закупил германски стоки на обща стойност около 100 милиарда евро, предимно автомобили, медицинско оборудване, химикали.

В Германия констатираха провал на санкциите спрямо Русия, поне досега

В Германия констатираха провал на санкциите спрямо Русия, поне досега

Какво показват данните за търговията между двете страни за полугодието