Essential Products Inc. спира работа. Компанията бе създадена преди по-малко от пет години от Анди Рубин, един от "бащите на операционната система Android", и трябваше да преобърне индустрията на мобилните телефони.

В сряда стартъпът съобщи, че спира дейност и повече няма да предоставя обновления и поддръжка на своя модел, който струваше $499, предава The Wall Street Journal. Компанията работеше и по нов телефон с кодовото име Project Gem. Той обаче така и не достигна пазара.

Essential тръгна с амбициозната цел да се изправи срещу гигантите Apple и Samsung, които доминират пазара през последните години. Китайската интернет компания Tencent и американската Amazon бяха сред инвеститорите, които подкрепиха производството с общо $300 милиона през 2017 г.

Компанията бързо стана популярна именно заради своя основател. Рубин бе собственик на Android преди да продаде цялото дружество на Google през 2005 г. След това той остана в челните редици на разработката на най-популярната мобилна операционна система днес.