Мебелният гигант IKEA e застрашен от огромна глоба заради данъчни привилегии в Холандия.

Това става ясно от информация на западни издания, според които антимонополните органи на Европейския съюз са започнали разследване срещу компанията и холандското правителство за нерегламентирана държавна помощ. То е част от цялостно разследване на големите корпорации и отношенията им с локалните правителства.

Според високопоставен холандски представител в ЕС, Европейската комисия е информирала правителството в Хага, че е започнала задълбочено разследване за възможна държавна помощ за групата на IKEA. Той посочва още, че холандското правителство е изразило пълна готовност за сътрудничество.

От компанията още не са коментирали официално информацията. През миналата година европейската зелена партия обвини дружеството в укриване на 1 милиард евро данъци. Част от посочената схема според зелените политици е именно прехвърлянето на лицензионни такси на дъщерни дружества в Холандия.

Според информатора за разследването, именно дъщерно дружество на IKEA в Холандия е обект на разследването в момента.

Това е поредното разследване на европейските власти, които от няколко години са поставили под прицел големите международни концерни и местата, където плащат данъци. Така наскоро американският гигант Apple беше обвинен в укриване на 13 милиарда евро данъци в Ирландия.