Ситуацията с работата от вкъщи изправи компаниите пред дилема: как да третират възнагражденията на служителите. На нея технологичните гиганти засега не дават еднозначен отговор.

Докато Reddit обяви, че няма да променя заплатите, Facebook и Twitter посочиха, че те ще бъдат намалени за тези, избрали да работят далеч от централите им в Сан Франциско. Същото ще направи и платформата за плащания Stripe, която обаче ще осигури бонус за релокиране от по 20 хил. на човек, преди да ореже заплатите с 10%. Още по-големи ще са съкращенията във VMWare - 18%.

Как коронавирусът създаде уникална възможност за икономиката на България

Как коронавирусът създаде уникална възможност за икономиката на България

И защо политиците най-вероятно ще я пропиляват

Тепърва предстои обаче да стане ясно как ще реагират на новата ситуация новосъздадените технологични гиганти от Азия, макар че експертите са на мнение, че те по-скоро ще замразят възнагражденията.

"Коронавирусът промени изцяло работното място", каза главният изпълнителен директор на HR компанията OperationsInc Дейвид Люис пред CNBC. "Възможността да се работи от вкъщи е огромно конкурентно предимство и възнаграждението е част от това."

А въпреки че технологичните компании можеха да привличат служители, предлагайки огромни заплати и бонуси, парадоксално пандемията и промените в работната среда ще променят това, но в ущърб на работещите. И докато 53% от ИТ професионалистите в скорошно изследване са посочили, че ще се преместят в по-евтини градове, 56% от тях са изтъкнали, че няма да приемат понижаване на доходите.

Но за свиването им има и друг фактор - благодарение на работата от вкъщи глобалните играчи вече ще имат достъп до значително по-голям пул от служители. Няма как това да не окаже натиск върху възнагражденията в отраслите, преминали на дистанционна работа.

Второ блокиране в Европа заплашва да изтрие крехките печалби на компаниите

Второ блокиране в Европа заплашва да изтрие крехките печалби на компаниите

Какво очакват бизнесите?

"Сега компаниите осъзнават, че с новите си технологични възможности и правилните структури, те могат да назначават хора по целия свят", каза професорът по право Орли Лобъл.

В резултат от това обаче паритетът на доходите в отраслите, позволяващи дистанционна работа, може да се изравни на глобално равнище, което е добра новина за хората в по-бедните страни, каквато е и България.