YouTube обяви, че ще създаде компанията Shorts, която ще позволява на потребителите да ъплоудват кратки видеа, като по този начин на практика гигантът навлиза в сегмента, доминиран от китайската (за момента) TikTok.

Още до края на седмицата се очаква бета версията на Shorts да бъде лансирана, като стартът на приложението ще в Индия. Тя не само е един от най-големите пазари на света като брой потенциални потребители, но и в страната Google инвестира значителни суми през последните няколко години. В последствие тя ще бъде пусната и на други пазари.

От друга страна, Индия забрани TikTok още през юни тази година, заедно с още няколко китайски приложения, тъй като според властите те представляват "заплаха за суверенитета и интегритета" на страната. В резултат на това, местните потребители на TikTok се насочиха към алтернативни индийски платформи за кратко видеосъдържание.

Китай ще забави сделката за TIkTok

Китай ще забави сделката за TIkTok

Нови правила, публикувани в петък, може да забавят сделката след изборите за президент в САЩ

"Създателите на видеосъдържание ще могат да заснемат кратки закачливи видеа даже и само с телефоните си", посочват от технологичния гигант. Освен това, клиповете ще могат да се редактират, да им се добавя музикален фон, както и да се записват с предварително зададена продължителност, за да може и двете ръце на авторите да останат свободни.

YouTube, който е собственост на Google, е поредната голяма платформа, която ще създаде приложение за кратки видеа. Още преди месец Instagram, който е собственост на Facebook, оповести лансирането на Reels, който ще е почти идентично копие на TikTok и който ще дебютира в САЩ и на още 50 пазара.

Същевременно самият TikTok вероятно ще привлече Oracle за партньор в САЩ, което ще позволи на приложението да заобиколи забраната за опериране от администрацията на Доналд Тръмп.

Microsoft отпадна от състезанието за TikTok, а победител е Oracle

Microsoft отпадна от състезанието за TikTok, а победител е Oracle

Засега обаче има много неизвестни в сделката, която източници наричат по-скоро партньорство