Българското розово масло, което се произвежда в района на Казанлък, e вписано по Женевския акт в Международния регистър на световната организация по интелектуална собственост. Това обяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на конференция на тема „Географските означения за селскостопански и неселскостопански продукти, организира от Патентното ведомство.

Българското розово масло присъства в десетки милиони парфюми на големи марки в световната козметична индустрия.

Снимка 315115

Източник: iStock

Това е първият български селскостопански продукт, включен в този регистър

„С вписването си българското розово масло ще има още по-добра видимост и защита. Надявам се скоро и други български продукти да намерят място там“, заяви Георги Събев.

Включването в регистъра е голяма крачка за българските производители на храни и напитки, като създава възможно най-добри условия за техните продукти както на нашия, така и на чужди пазари, включително на тези с географски означения.

Индустрия за €75 милиарда годишно

Секторът на географските означения има огромен принос за икономиката на Европейския съюз.

ЕС иска да забрани на Австралия да използва наименованието "българско розово масло"

ЕС иска да забрани на Австралия да използва наименованието "българско розово масло"

Брюксел иска да защити 408 имена на европейски храни и напитки

Реформата на европейските схеми за качество на селскостопански стоки следва да създаде по-добри условия за позициониране на пазара на производителите на вина, спиртни напитки и други продукти с географски означения, заявиха за Money.bg от Патентното ведомство.

Годишните приходи от продажби на продукти с географски означения надвишава €75 милиарда, както и 15.5 % от общия износ на земеделски продукти и напитки.

Според европейското законодателство сертифицираните продукти от Европейския регистър по храните получават статут на три принципа - според традиционно-специфичния си характер (Traditional Speciality Guaranteed - TSG); според географско указание или иначе казано според специфичното място, където се произвеждат (Protected Geographical Indication - PGI) или според наименованието на произход, като те могат да бъдат произвеждани в определен регион (Protected Designation of Origin - PDO).

Китайска компания иска да купи розово масло за 40 милиона лева от "Българска роза"

Китайска компания иска да купи розово масло за 40 милиона лева от "Българска роза"

Очаква се споразумението да бъде подписано в началото на следващия месец