Комфортен финансов пакет в размер на 30 милиарда щатски долара стои в готовност за поглъщане на чуждестранни компании и патенти в полза на Google. Това става ясно от писмо на концерна до американския борсов надзор SEC.

Контролните органи поставиха компанията под натиск да разкрие детайли за резервите, които държи в чужбина. От публикуваните в писмото данни става ясно, че Google държи настрана от 20 до 30 милиарда долара за придобиване на компании и патенти извън САЩ. Компанията не посочва имена на евентуални кандидати за придобиване, както и някакви срокове кога може да стане това.

През изминалата година фирмата е била на прага на сключването на най-голямата си чуждестранна сделка, която обаче се е провалила. Преговорите са били прекратени малко преди писмото до надзора да бъде изискано и изпратено. Иначе през 2013 Google купи израелската навигационна технология Waze за около един милиард долара.

За изминалите 10 години Google е инвестирала общо около 27 милиарда долара в придобиване на компании.

Най-голямата сделка беше през 2011 г., когато Google придоби Motorola за 12,4 милиарда долара. В началото на годината американците съобщиха, че продават Motorola на китайския производител на компютри Lenovo.

Освен колосалната сума, заделена за покупки на бизнеси, Google обяви в писмото други 4 милиарда долара, предназначени за офиси и дата центрове извън САЩ.

До март тази година резервите на Google в чужбина трябва да са нараснали до 34,5 милиарда долара, а към тях се добавят други 25 милиарда, които са държани в Съединените щати.

Политиците в Щатите притиснаха големите технологични концерни като Google и Apple, заради огромните финансови резерви, които държат извън пределите на страната. Те упрекнаха компаниите, че по този начин укриват данъци. Google отвърна, че се спазват данъчните закони в глобален мащаб.

Немската комисия за защита на конкуренцията наблюдава американския гигант критично.

Причина за това е не само финансовата мощ на компанията. Европейската комисия също подозира „търсачката" в злоупотреба с власт. Става дума освен всичко друго и за подозрение в користно манипулиране резултатите при търсене.

Антикартелната комисия на Германия наблюдава загрижено нарастващата власт на концерна. Президентът на службата Андреас Мунд заяви пред Süddeutschen Zeitung, че Google има господстващо положение на пазара, че пазарният дял на компанията в глобален мащаб е около 70%, а в Германия и много други страни е над 90%. Това дава основание за тревога, че тази пазарна сила лесно може да бъде пренесена и в други отрасли.

Немският министър на икономиката Зигмар Габриел поиска по-строги регулации за Google и дори раздробяване на компанията. В Германия обаче трябва да има сериозни законодателни промени, за да се намали властта на Google, казва антимонополният шеф Мунд. Ако искаме да излезем от тази ситуация, трябва да дискутираме законодални мерки. Антимонополната служба не може да излезе с предложения, преди да се е произнесла Европейската комисия.