Китай скоро може да се превърне в най-големия пазар за кубински пури, предвижда Habanos S.A. - една от водещите компании в сектора, пише Reuters. Към момента Поднебесната империя е на трето място след Испания и Франция, но през 2017 година доставките към нея са се повишили с 33 процента.

Така Китай може да изпревари дори и САЩ, които в момента са най-големият пазар, но Куба не може да продава там заради ембраго, което е в сила от десетилетия.

"Без съмнение, има потенциал Китай да се превърне в най-големият пазар в света", казва вицепрезидентът Хосе Мария Лопес. Компанията Habanos S.A., чиято собственост е разделена наполовина между Куба и британската Imperial Brands Plc.

Именно ръста на продажбите в Китай са повишили приходите на дружеството за 2017 година с 12% до рекордните 500 милиона долара.

Лопес посочва още, че ръста на продажбите на кубински пури е надминал растежа на пазара на луксозни стоки, който записва повишение от 5%, според консултантската Bain & Co.

Пурите са сред основните износи на кубинската икономика, която в момента не изживява най-добрите си години - заради намаляваща помощ от закъсалата Венецуела, липса на кеш и неуспех в реформирането ѝ към пазарните принципи.