Производството на самолети в Русия до 2026 година ще достигне повече от 100 самолета годишно, като индустрията вече е получила подходящото финансиране. Това казва министър-председателят на Русия Михаил Мишустин по време на представянето на отчета си пред Държавната дума, съобщи ТАСС.

По думите му, основната задача сега е поддържането на ускорените темпове на развитие на авиационната индустрия, включително модернизацията на производствените линии.

Премиерът не е посочил подробности относно плановете за производство на самолети, тоест кои модели ще бъдат включени в тези 100 самолета и в какъв брой.

В същото време той е съобщил, че първият полет на SSJ 100 с руския двигател PD-8 ще се проведе през следващите три месеца, а опитните образци на Ил-114 и самолета "Байкал" вече са преминали тестовете. Двигателят PD-14, който трябва да бъде инсталиран на MS-21, и композитното крило за този самолет също са сертифицирани.

С колко пътнически самолети разполага Русия

С колко пътнически самолети разполага Русия

Предвижда се доставка и на нови самолети за "Аерофлот"

Самолетите SSJ 100 (наречени SSJ-New) и MS-21 се предвижда да заменят чуждестранните самолети, чиито производители (Boeing, Airbus, Embraer, Bombardier) отказаха да работят с Русия след началото на военните действия в Украйна.

Руските власти затова искат да достигнат рекорден обем производство на самолети в най-кратки срокове.

Заедно със съвсем нови и все още несертифицирани модели, се планира производството на самолети Ту-214, разработени още по съветско време, макар че и за тях има несигурност при доставките на компоненти.

Малко по-рано вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров съобщи за сключването на договори с руски компании за доставка на нови самолети и хеликоптери, вкл. на лизинг, на обща стойност почти 275 милиарда рубли (близо 4 млрд. долара по сегашния курс).

"Аерофлот" се отказва от използването на Microsoft на своите компютри

"Аерофлот" се отказва от използването на Microsoft на своите компютри

Руската авиокомпания ще инсталира национален софтуер