Manchester Airports Group (MAG) подготвя жалба пред Върховния административен съд в София срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бяха отхвърлени жалбите на четирите групи, които не успяха да спечелят концесията на летище "София".

"Офертата на MAG за управление на летището включва най-високата предложена инвестиция (от €1,5 милиарда), която е 2,5 пъти повече от тази на класирания на първо място кандидат", казва от компанията в съобщение до медиите.

"MAG вярва, че тяхната оферта е най-добрата за България от гледна точка на дългосрочни икономически ползи за цялата страна и днес оповестява изображения от предложенията си за развитие на "Терминал 3" на летище "София", се посочва още в съобщението.

"Към момента сме напълно концентрирани в процеса по обжалване, защото вярваме, че има сериозни правни пропуски и непълноти в процедурата и очакваме да представим казуса пред компетентните органи", посочва и Андрю Харисън, изпълнителен директор на подразпределението "Летищни услуги" на MAG.

През лятото Министерство на транспорта избра за концесионера фонда Meridiam, като той ще си партнира с Strabag в обединението "Соф Кънект". Предложението бе най-ниското що се отнася до инвестиции и бе трета според концесионното плащане - €608 милиона и €24,5 милиона годишно съответно. Всички останали кандидати обжалваха избора пред КЗК. Засега другите кандидати не са обявили дали ще обжалват.

Нетната печалба на оператора на летище "София" се покачва до 14 милиона лева от януари до септември, при 11,1 милиона лева през същия период на миналата година. Приходите растат до 134,8 милиона лева от 124,2 милиона лева.