Във Великобритания до 2028 г.ще влязат в експлоатация летящи таксита, обяви правителството на страната плановете си по въпроса, пише Daily Mail. Както се уточнява, такситата ще летят с водач от 2028 г., а до 2030 г. ще преминат и на безпилотен режим.

Летящите таксита ще пътуват три пъти по-бързо от обикновените автомобили. В същото време, летящото такси ще бъде по-евтино, по-екологично и по-тихо от хеликоптерите.

Освен това, правителството на Великобритания планира да използва високотехнологични дронове за борба с престъпността. Отбелязва се, че идеята за летящи таксита и дронове, работещи заедно със самолети и хеликоптери в близко бъдеще, е следствие на рязкото усъвършенстане на технологиите при батериите, "които сега са по-мощни и по-леки от всякога".

Понастоящем няколко компании във Великобритания вече резполагат с летящи таксита и електрически превозни средства с вертикално излитане и кацане, обаче въпросните компании нямат лиценз за тяхната експлоатация. Една от тези разработкаи е летящият автомобил VX4 на Upper Aerospace, който може да достигне скорост от 240 км/ч.

Предназначението на гражданските дронове пък ще е, да се включат в борбата с престъпността, да доставят пощенски пратки и да участват в ремонтирането на инфраструктурата.

Изднаито отбелязва, че през миналата година дронове на полицията в Уест Мидландс са успели да идентифицират двама нарушители и още един заподозрян, "което би отнело на полицаите на място много повече време".

Германската Lilium получи одобрение от ЕС за проектиране и експлоатация на летящи таксита

Германска компания получи одобрение от ЕС за проектиране и експлоатация на летящи таксита

Одобрението официално признава способността на компанията да проектира и разработва безопасни летателни превозни средства

А преди дни основателят на индийската компания ePlane Сатя Чакърварти обяви, че първото въздушно такси e200 ще бъде пуснато в Индия след 7-8 месеца. По думите му, в рамките на проекта е планирано да се решат технически и логистични проблеми, така че да бъде създадено компактно и ефективно въздушно такси.

"Трябваше да направим въздушното такси много компактно, за да може да каца на ограничени пространства и да лети в претовареното с летателни обекти индийско въздушно пространство. Освен това искаме въздушното такси да може да изминава къси разстояния няколко пъти, преди да се зареди батерията отново", казва Чакърварти.

Напредък при транспорта с въздушни таксита има и Китай. На 29 февруари безпилотно въздушно такси направи първия си (тестов) полет между Шенжен и Джухай в Китай. Уточнява се, че извършилият полета електрическият самолет eVTOL, има крейсерска скорост 200 км/ч, а максималното разстояние на полета е 250 км.

Франция възнамерява да пусне въздушни таксита за Лятната олимпиада през 2024 г., съобщи Routersоще през лятото на миналата година. Въпросният апаратът, представен на Парижкия авиосалон в Льо Бурже, развива скорост до 110 км/ч, и може да лети на разстояние до 35 км.Въздушното такси ще може да каца в пространство с диаметър 15 м, което позволява да се пътува с този вид транспорт и в града.