Около 8 месеца - толкова явно ще се задържи Илон Мъск начело на Twitter. Милиардерът обяви, че е намерил нов изпълнителен директор на социалната мрежа и той ще заеме поста след около 6 седмици. "Той" най-вероятно ще е "тя", защото според източници на "Ройтерс" и WSJ става въпрос за Линда Якарино - висш мениджър от NBCUniversal.

Контекст: Мъск купи Twitter през октомври и застана начело на компанията. На фона на редица непопулярни решения (сред които - освобождаването на около половината от служителите), през декември той обяви, че ще се оттегли като CEO в момента, в който намери "някой достатъчно глупав, че да се съгласи да поеме работата".

Илон Мъск призна за "много грешки“ след придобиването на Twitter

Илон Мъск призна за "много грешки“ след придобиването на Twitter

Признанията идват половин година, след като милиардерът закупи компанията за $44 милиарда

Инвеститорите в Tesla междувременно започнаха открито да го критикуват, че не успява да концентрира вниманието си върху автомобилния производител.

Детайли: Мъск не споменава името на изпълнителния директор, но посочва, че ще започне след около 6 седмици. "Моята роля ще се промени към член на борда и технически директор, който ще отговаря за продукта, софтуера и работата на системите", обясни милиардерът.

Според WSJ той и Якарино вече уточняват подробностите, свързани с нейното назначение.

По-рано имаше много спекулации кой ще заеме директорския пост в Twitter. Някои от вариантите бяха бившата шефка на Yahoo Мариса Мейър и съоснователката на Google Сюзън Войчицки.

Коя е тя: Линда Якарино стана част от NBCUniversal през 2011 г. след 15 години в Turner Entertainment и се смята, че е нейна заслуга влизането на рекламния бизнес на компанията в дигиталната епоха.

След 5 месеца с Мъск начело: Twitter вече струва наполовина по-малко

След 5 месеца с Мъск начело: Twitter вече струва наполовина по-малко

Милиардерът обаче е убеден, че още в идните месеци социалната мрежа ще е "на плюс" и тепърва стойността ѝ ще расте

Якарино интервюира Мъск на конференция за рекламодатели в Маями преди месец, като тогава тя се изказа ласкаво за работната му етика.

Още нещо: Към момента нито тя, нито NBCUniversal коментират темата. Медийната компания понесе тежък удар през миналия месец, когато изпълнителният директор Джеф Шел се наложи да напусне заради афера със служителка.