За въвеждането на 4-дневна работна седмица се говори отдавна, както в корпоративния свят, така и на държавно ниво. И макар че към момента сравнително малък брой компании по света са преминали към този модел на работа, появата на приложения с изкуствен интелект като ChatGPT и Gemini предоставят възможност за ускоряване на процеса по промяната. Цитирано от CNBC изследване на Tech.co сред 1000 глобални бизнес лидери установява, че компаниите с повече опит в използването на AI са два пъти по-склонни към по-кратка работна седмица от тези, които нямат опит.

Милиардерите, които подкрепят модела с по-малко работни дни

Милиардерът Стив Коен е управител на хедж фонд и собственик на New York Mets. Той вижда бъдеще, в което 4-дневната работна седмица ще стане реалност за повечето служители по света. Според Коен нарастващото присъствие на изкуствения интелект ще накара повечето частни компании да заложат на новия модел. Впроче, той вече е спестил бизнесмена около $25 милиона.

"Има два фактора, които стимулират въвеждането на 4-дневна работна седмица. Хората все още са под влиянето на пандемията и търсят повече гъвкавост в живота си. Другият фактор е, че висшият мениджмънт стимулира производителността, затова и очаквам повече компании да се съгласят, че нивата на производителност са по-ниски в петък", коментира Джош Бърсин - анализатор в компания за HR услуги. 

Франция въвежда пилотно 4-дневна работна седмица, но с една уловка

Франция въвежда пилотно 4-дневна работна седмица, но с една уловка

Френската схема за четиридневна работна седмица ще започне през септември

Милиардерът Бари Дилър е председател на IAC и Expedia. Той е на малко по-различно мнение от Стив Коен. Въпреки че не вижда въвеждането на 4-дневна работна седмица като масов процес скоро, той прогнозира, че много компании ще преминат към различна форма на работен модел.

"Не непременно 4-дневна работна седмица, но четири дни в офиса, а в петък можете да работите от вкъщи или по ваш график", казва Дилър. 

Снимка 657326

Източник: iStock Images

По-малко "прегаряне"?

Компанията за корпоративен уелнес Exos, която работи с големи организации като JetBlue, констатира, че т. нар.  "прегаряне" на служителите е намаляло значително сред работещите в компании, които са направили петъците с по-гъвкаво работно време.

Скорошно проучване на PriceWaterhouseCooper, проведено сред 4702 изпълнителни директори, установи, че мениджмънтът е обезпокоен от неефективността. А в началото на тази година, когато много компании се подготвяха за икономика с риск от забавяне, всички са търсили предимства в производителността, коментират специалисти.

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - мениджър култура и вътрешни комуникации в ManpowerGroup България, пред Money.bg

От идея на бизнеса до държавна политика

Все повече корпорации по света се оринтират към 4-дневната работна седмица. Дори гиганти като Panasonic експериментират на места с тази концепция. Наскоро от Lamborghini също обявиха, че преминават към този модел за производството в Италия. 

В българия ManpowerGroup беше първата компания, която през 2022 година въведе 4-дневна работна седмица за служителите си у нас. Световният лидер в областта на решенията за работната сила официално обяви намалените работни дни за представителствата си в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. По-късно, от компанията обявиха пред Money.bg, че след промяната отчита "по-добри резултати".

Що се отнася до държавните политики, Исландия пилотно въведе 36-часова работна седмица още през 2015 година с 2500 души и оттогава 90% от населението в страната е съкратило работното си време. Германия, Финландия, Белгия, Франция и Португалия също експериментират с 4-дневната работна седмица, а Обединените арабски емирства въведоха 4,5 дневна работна седмица. 

4-дневна работна седмица: дали това e добър модел за всеки бизнес?

4-дневна работна седмица: дали това e добър модел за всеки бизнес?

Въпреки че има ползи от съкратената седмица, това може и да не е решение за всички фирми