Van Hool, белгийският производител на автобуси, ще бъде придобит, което ще изложи на риск 1600 работни места. Съобщението слага край на продължилото близо месец чакане да се разбере съдбата на компанията.

Компанията, която стои зад повечето автобуси, произведени в Белгия, обяви миналия месец, че съкращава 1116 работни места през следващите четири години, най-значимото съкращаване след уволнението на 1233 служители в супермаркета Carrefour в началото на 2018 г., пише The Brussels Times.

Фалитът беше надвиснал над компанията от известно време, воден от липсата на външно финансиране, дългогодишни дългове и лошо стратегическо управление.

Снимка 660693

Източник: Van Hool

В понеделник сутринта фламандският телевизионен оператор VRT NWS потвърди, че компанията ще бъде погълната - което ще доведе до загуба на повече работни места, отколкото първоначално се очакваше. Неговите източници потвърдиха, че между 1550 и 1850 души ще загубят работата си във Van Hool от обща работна сила от 2500 души, което го прави едно от най-големите масови съкращения в Белгия. Припомняме, че производителят на автобуси подаде молба за обявяване в несъстоятелност още в петък миналата седмица.

Apple съкращава стотици служители

Apple съкращава стотици служители

До момента компанията се въздържаше от подобни ходове

Облекчение и разочарование

Холандският производител на автобуси VDL и немският производител на ремаркета Schmitz Cargobull ще поемат Van Hool и ще задържат по-малко служители от първоначално предвиденото.

Първоначално всички служители ще бъдат съкратени. След това немските и холандските играчи биха искали да построят ново съоръжение в Белгия, като Schmitz се очаква да наеме около 350 души в бъдеще, а VDL 300 до 600.

Служителите се надяваха на яснота миналата седмица, но ръководството спечели допълнително време за преговори с потенциални купувачи. Кристоф Ван Ауденхов от либералния профсъюз ACLVB отбеляза, че служителите от известно време знаят, че могат да получават само лоши новини.

"Някои ще бъдат облекчени от факта, че все пак ще имат някакви гаранции в бъдеще, но мисля, че разочарованието ще надделее."

Собственикът на Fiat съкращава 3,6 хиляди работници в Италия

Собственикът на Fiat съкращава 3,6 хиляди работници в Италия

Според компанията това е следствие от технологичен преход, който засяга всички аспекти на автомобилния сектор