Мениджърите в Nissan Motor Co. проучват възможността да развалят алианса с Renault SA заради притеснения, че връзката с дългогодишния френски партньор вече не работи след изгонването на бившия шеф Карлос Кон, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

От миналата година Nissan пресмята плюсовете и минусите от запазването на алианса, особено в областта на споделянето на технологии. Процесът предхожда бягството на Гон от Япония и засега няма решение.

Към момента не е ясно колко възможна е подобна раздяла, след като Renault е най-големият акционер в Nissan, а френската компания настоява за подобряване на взаимоотношенията.

И все пак коментарите илюстрират ясно крехките отношения между двете компании, след като Гон, който балансираше най-големият автомобилен алианс в продължение на години, бе арестуват в края на 2018 г. Оттогава двете компании се изправят и пред финансови проблеми, а акциите им са сред най-зле представящите се в автомобилния свят през миналата година. Дружествата се отдръпват все повече едно от друго в момент, в който разходите за електрификация на гамата и за автономно шофиране карат останалите компании в бранша да се обединяват.

Отношенията между двете компании "най-вероятно няма да могат да бъдат възстановени", написа в понеделник анализатора от Evercore ISI Арнт Елингхорст.

По-рано Financial Times написа, че бягството на Гон е накарало мениджърите на Nissan да ускорят плановете за евентуална раздяла.

Историята на Карлос Гон и как той преобърна световната автомобилна индустрия

Историята на бизнесмена беглец и как той преобърна световната автомобилна индустрия

Всичко за бившия председател на Renault-Nissan-Mitsubishi