Производители на парфюми се оплакват от регулациите в Европейския съюз. Индустрията смята, че Брюксел прекалява с предпазливостта по отношение на съставките, които влизат в оригиналните парфюми. Еврокомисията обаче твърди, че някои съставки може да предизвикат алергична реакция в някои хора, ползващи парфюми, пише tvevropa.com.

Парфюмерийната индустрия с годишни продажби от 25 млрд. долара се подготвя за нови регулации от началото на 2015 г. Според тях производителите няма да имат правото да използват съставки като дъбов мъх - натурален продукт в оригиналните версии на световноизвестни парфюми като No.5 на Chanel и Miss Dior. Този мъх носи "земни и дървесни тонове" и запазва аромата на парфюмите за по-дълго.

Брюксел обаче е на различно мнение. На основание, че между 1 и 3% от гражданите в ЕС могат да получат алергична реакция, се въвежда забрана за използването на две от основните молекули на дъбовия мъх: атранол и хлороатранол. Производителите са убедени, че това съществено ще промени аромата на парфюмите им.

"Чувстваме се на основната мушка на регулаторите. Вниманието на Брюксел е прекалено, особено в сравнение с алкохола и цигарите, които се продават свободно и причиняват повече вреда от парфюмите. Лично аз мразя миризмата на тютюнев дим.", заявява Патрисия де Николай - основател на колекция парфюми "Николай"

Парфюмерийният бизнес се регулира от Международната асоциация за аромати (IFRA), която също налага ограничения за използването на определени вещества поради възможното им въздействие върху човешкото здраве. Самите производители също извършват проучвания и тестове за качество и безопасност на стойност стотици хиляди евро на година.

Компаниите в бранша смятат, че обвиненията към тях са неоснователни, защото реакциите сред потребителите били предимно раздразнение на кожата или лека екзема, но не и дълготрайни увреждания. ЕК обаче твърди, че новите правила идват в отговор на опасенията на учени и лекари, че употребата на парфюми вреди на човешкото здраве.