През първото тримесечие печалбата на Credit Suisse отчете нарастване от 75%, предаде CNBC. Това е първият счетоводен доклад под новия главен изпълнителен директор на швейцарския кредитор Томас Готщайн.

Покачването на нетните приходи е по-умерено. Те отчетоха ръст на годишна основа от 7%, до 5,8 млрд. франка. Капиталът от първи ред (CET1) обаче се понижава с 0,6 процентни пункта спрямо предишното тримесечие и с 0,5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на миналата година до 12,1%. Доходността на акциите на банката расте от 8,6% в края на миналата година до 13,1% в края на март.

Спадът на капитала от първи ред се дължи на влошаването на активите, като в доклада си от Credit Suisse посочват, че нараства делът на рисковите активи в портфолиото ѝ, "основно заради проблемните корпоративни кредити и увеличената волатилност на пазара през втората половина на тримесечието".

Тиджане Тиам подаде оставка като директор на Credit Suisse

Тиджане Тиам подаде оставка като директор на Credit Suisse

Причината е шпионският скандал, който разтърсва банката през последните няколко месеца

Нетната печалба на банката възлизат на 1,31 млрд. швейцарски франка към края на март, като за същия период на миналата година те са едва 749 млн. франка. Разликата обаче е, че днес банката трябва да се готви за бъдещия удар от пандемията от коронавирус.

Затова Credit Suisse е заделила 568 млн. франка от нетните си приходи като резерви, с които да посрещне очакваните бъдещи загуби. Това е драстично по-високо количество на резервите спрямо миналата година, когато бяха съхранени едва 81 млн. франка. "Свързаната с коронавируса несигурност ще продължи да се наблюдава на пазарите", посочиха от финансовата институция.

"Все още е трудно да се оцени мащабът на негативните икономически ефекти от кризата, породена от коронавируса, и трябва да предупредим, че може допълнително да увеличим размера на резервите и щетите си през следващите тримесечия", изтъкват още от Credit Suisse. Според банката, най-застрашено ще е поделението ѝ за корпоративно кредитиране, заемите, отпуснати извън Швейцария, и инвестиционното банкиране.

Бивш банкер на Credit Suisse призна, че е получил подкупи за 45 млн. долара

Бивш банкер на Credit Suisse призна, че е получил подкупи за 45 млн. долара

Мозамбикската компания Privinvest Group е осигурявала крупни суми и на други служители на банката и местното правителство

Заради проблемите на пазарите, финансовата институция ще предложи съкращаване наполовина дивидентите, изплащани на акционерите си по време на годишното общо събрание на борда, което ще се проведе на 30 април. Освен това, банката ще преустанови програмата си за обратно изкупуване на акциите за 2020 г. поне до третото тримесечие.

Прогнозата на пазарните анализатори е печалбите на банките да се сринат с 40% за цялата 2020 г. Това важи и за най-големите европейски кредитори като HSBC, BNP Paribas и Deutsche Bank.