Оперативната печалба на Samsung се срина с 60 процента през първото тримесечие. Южнокорейският гигант се бори с проблемите с новия Galaxy Fold и отслабващо търсене на чиповете ѝ памет, пише CNN.

Най-големият производител на смартфони в света отчете оперативна печалба от 6,2 трилиона вона ($5,3 милиарда) за първи три месеца на годината спрямо 15,6 трилиона вона ($13,4 милиарда) през същия период на миналата година. Продажбите спадат с 14 процента до 52,4 трилиона вона ($45 милиарда). Акциите на компанията паднаха с около 1 процент.

Samsung влага $116 милиарда в битка срещу Intel и Qualcomm

Samsung влага $116 милиарда в битка срещу Intel и Qualcomm

Южнокорейският производител

Samsung заяви, че сред причините за спада е стагниращият световен пазар на мобилни телефони и забавянето на търсенето на чипове памет. Оперативната печалба за последното тримесечие е на най-ниското си ниво от края на 2016 г., когато компанията трябваше да се справи с фиаското с Galaxy Note 7.

Разочароващият отчет идва само седмица, след като Samsung анонсира, че забавя пускането на очаквания сгъваем телефон Galaxy Fold, след като бройките на редица журналисти, които бяха получили по-рано модела, се счупиха.

По време на разговора с инвеститори и анализатори Samsung заяви, че анализира върнатите бройки. Компанията е открила, че счупените дисплеи се дължат на оказан натиск върху екраните близо до горната и долна част, където дисплеят бил по-малко защитен. Производителят заяви, че работи по разрешаване на проблема, но в същото време явно прехвърли част от вината на потребителите.

Samsung отлага пускането на пазара на Galaxy Fold заради дефект

Samsung отлага пускането на пазара на сгъваемия си телефон за $2000 заради дефект

Анализатори очакват това да се отрази негативно на бранда в краткосрочен план