Индустриалната печалба на технологичният гигант Siemens е спаднала с 18% до 1,59 млрд. евро през първото тримесечие (което е второ за фискалната година на компанията), става ясно от последния му финансов отчет. Нетната печалба на компанията търпи още по-сериозен удар, като тя спада с 64%, до 652 млн. евро.

Прогнозата на компанията за следващото тримесечие остава силно песимистична, като според нея тогава ще се усети "още по-силното отражение" на пандемията и мерките срещу нея. Очакванията са приходите през цялата 2020 г. да отбележат "умерен спад" спрямо равнището си година по-рано.

Печалбата на Daimler се срива през първото тримесечие

Печалбата на Daimler се срива през първото тримесечие

Второто вероятно ще е още по-слабо, защото съвпада с периода на затваряне на икономиката

Водещият бизнес за автоматизация на фабриките на компаниите през тази година ще понесе най-тежкият удар. Освен него ще пострада значително и поделението за изграждане на умна инфраструктура.

Поръчките на групата между януари и март са спаднали с 8%, до 15,15 млрд. евро, като данните не отразяват представянето на Siemens Gas and Power и Siemens Gamesa Renewable Energy, които юридически са отделени в Siemens Energy.

Щетите от спирането на дейността на Siemens се оценяват на загуба от 317 млн. евро. През същото тримесечие на миналата година нетната печалба възлизаше на 205 млн. евро. Представянето на компанията беше определено от главния ѝ изпълнителен директор Джо Каесер като "стабилно през изминалото тримесечие, предвид сериозните обстоятелства."

BMW отчете 20% срив на продажбите

BMW отчете 20% срив на продажбите

Почти всяко второ продадено BMW е SUV

"Очакваме да достигнем дъното през второто тримесечие на годината", каза той, като посочи, че е доволен от прогреса по отделянето на Siemens Energy, който трябва окончателно да се случи към септември. Гигантът също ще отдели производството си на механика Flender, чийто годишни продажби са около 2 млрд. евро.