Китайските регулатори са обсъждали с финансовите институции в страната подкрепяната от държавата компания от сектора на недвижимите имоти Vanke и по-специално възможностите тя да получи финансиране, като освен това кредиторите са били помолени да удължат матуритета по дълга ѝ, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

През последните седмици инвеститорите се отказаха от акциите и облигациите на Vanke поради опасения за ликвидността на компанията, на фона на съобщенията, че дружеството, което преди това беше смятано от пазара за финансово стабилно, е поискало удължаване на падежа на дълга към някои застрахователи.

Съд изпрати Evergrande в ликвидация

Съд изпрати в ликвидация китайски имотен гигант с $300 милиарда дългове

Това вероятно ще има тежки ефекти върху цялата икономика на страната

Големи национални търговски банки преди това са затегнали изискванията за погасяване на задълженията на Vanke, което е увеличило финансовото напрежение за компанията. Общият размер на новите банкови заеми, отпуснати на нея през четвъртото тримесечие на миналата година, е спаднал с над 50% в сравнение със същия период на предходната година, посочва източник на "Ройтерс".

Загрижеността за финансовото състояние на Vanke идва след поредица от фалити от страна на строителни компании, включително гигантите China Evergrande Group и Country Garden, откакто секторът на недвижимите имоти в страната изпадна в дългова криза през 2021 г. В него Vanke беше сред малкото останали компании с кредитен рейтинг от инвестиционен клас.

Country Garden е на ръба на фалита

Още един китайски имотен гигант е на ръба на фалита

Компанията не връща задължение в размер на близо $205 млн.

Очаквано, и Vanke, и китайските власти не коментират публично дали в момента е в ход спасителен план.

Дружеството е депозирало в петък $630 млн. долара за изплащане на облигации, които падежират днес.