Търсенето на природен газ ще се увеличи с главоломни темпове през следващите десетилетия. Най-чистото изкопаемо гориво ще играе основна роля по време на енергийния преход към по-чиста енергия и след това, докато търсенето на електроенергия и пластмаси нараства, предвиждат най-големите петролни компании.

Петролните гиганти като Royal Dutch Shell, BP и Total се приспособяват все по-бързо към нуждата от разработване на по-чисти енергийни източници, все повече и повече инвестират в слънчева и вятърна енергия, технологии за електрически превозни средства и дори залесяване.

Въпреки това нефтът и газът остават в основата на техния бизнес. "Основният бизнес на Shell е, и в близко бъдеще ще бъде най-вече в нефта и газа ... и особено в природния газ", каза главният изпълнителен директор на Shell Бен Ван Бьорден в реч на конференцията "Петрол и пари".

Втечненият газ в Европа: успех за САЩ и заплаха за Русия

Втечненият газ в Европа: успех за САЩ и заплаха за Русия

Вносът спомага за отслабване на влиянието на Кремъл на Стария континент

До 2035 г. Shell очаква глобалното търсене на газ да нарасне ежегодно с 2%, два пъти по-бързо от световното търсене на енергия, каза Ван Бьорден, цитиран от Reuters.

Oграничаването на повишаването на температурата на Земята до 1.5 градуса по Целзий означава да се направят бързи, безпрецедентни промени в начина, по който хората използват енергия за хранене. Това ще включва утрояване на енергията от възобновяеми източници за доставяне на 70-85% от електроенергията до 2050 г., според доклад на ООН.

Технологията за улавяне и съхранение на въглеродните емисии допълнително ще намали дела на електроенергията, генерирана от газ до 8%, твърди докладът, без да споменава петрола в този контекст.

Нов един трилион вата ВЕИ през следващите пет години

Нов един трилион вата ВЕИ през следващите пет години

Прогнозата е на Международната агенция по енергетика

Не е ясно как световната икономика ще постигне такива цели.

Природният газ днес е около 22% в световния енергиен микс. Но много от шефовете на енергийни компании предпочитат да го видят като част от преминаването към икономики с ниски въглеродни емисии.

Катар, един от най-големите доставчици на газ в света, ще увеличи капацитета си за втечнен природен газ (LNG) с над 40% през следващото десетилетие до около 110 млн. тона годишно, тъй като търсенето на горивото ще се повиши, особено в бързорастящите икономики като Китай и Индия.

Катар инвестира $20 милиарда в петролни и газови находища в САЩ

Катар инвестира $20 милиарда в петролни и газови находища в САЩ

Qatar Petroleum е най-големият доставчик на втечнен газ в света

"Ние вярваме, че природният газ ще продължи да играе ключова роля, не като т.нар. преходно гориво, а като гориво на бъдещето", каза изпълнителният директор на Qatar Petroleum Саад Ал Кааби.

Shell инвестира най-много от колегите си в чиста енергия, харчейки 1-2 млрд. долара годишно за възобновяеми енергийни източници и нисковъглеродна енергия. Това се сравнява с общия годишен разходен бюджет от 25-30 млрд. долара.

Инвестициите "дори биха могли да накарат хората да мислят, че не вярваме в бъдещето на петрола и газа. Ако си го мислят, ще сгрешат", заяви Ван Бьорден.