Времената напоследък са трудни за икономиката на Великобритания. Инвестициите намаляват, а компаниите масово напускат Острова заради несигурността около предстоящия Brexit и неясните бъдещи търговски отношения с Европейския съюз.

Един малко очакван фактор обаче може да окаже голямо влияние върху британската икономика - футболният. Представянето на английския национален отбор по футбол на Световното първенство в Русия е от ключово значение за потреблението на британците.

Търговците на дребно очакват Световното първенство да даде най-големия тласък на продажбите им през следващата година, особено при електрониката и алкохола, показва проучване на Английската централна банка, цитирано от Bloomberg.

Потребителите на Острова са под сериозно напрежение след като Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, а успешно представяне на националния отбор на Мондиала ще окаже живителен ефект върху магазините и кръчмите.

Световното първенство е ключов фактор за продажбите на дребно на Острова

Световното първенство е ключов фактор за продажбите на дребно на Острова

Англия играе срещу Белгия в четвъртък в мач, който ще определи противниците на двете държави във фазата на директните елиминации. "Трите лъва" не са преминавали 1/8 финалите от 2006 г., а последното им достигане до полуфинал е през 1990 г.

Британските търговци на дребно изпитват затруднения, тъй като домакинствата усещат натиска от забавянето на растежа на заплатите и ускоряването на инфлацията след вота за Brexit.

Собственикът на универсалните магазини John Lewis и супермаркетите Waitrose заяви, че печалбата му за първото полугодие ще е почти нулева, тъй като Brexit подкопава потребителското доверие, а ценовата конкуренция с останалите търговци на дребно на Великобритания се засилва.