Въз основа на резултатите от първите девет месеца на 2023 г. продажбите на употребявани автомобили в Руската федерация са се увеличили с 27 процента в сравнение със същия период на 2022 г. и възлизат на повече от пет милиона коли. Това съобщава Autonews , позовавайки се на данни на анализаторите на аналитичната агенция Avtostat-Info.

Статистиката е изготвена на база данни за пререгистрация на автомобили при смяна на собственика в ГИБДД (руският КАТ, бел.ред.) . Според получената информация през януари-септември в страната са продадени 5 005 200 употребявани коли.

Япония "натисна" спирачката на търговията с коли втора ръка в Русия

Япония "натисна" спирачката на търговията с коли втора ръка в Русия

Засегнат е бизнес с близо 2 милиарда долара годишен оборот

Само през първия месец на есента руснаците са закупили общо 598 596 такива коли, което се оказва със 17% повече на годишна база. Но е по-малко от това, което беше продадено през август, когато почти 650 хиляди автомобила смениха собствениците си. В същото време продажбите през септември бяха приблизително на нивото от юли.

Lada остава пазарен лидер по продажби в категорията на употребяваните автомобили. В края на септември обемите на продажбите на употребявани автомобили от руския автомобилен производител са се увеличили с 18% на годишна база - от 122 309 на 144 389 коли. При това най-често са се продавали употребявани Lada 2107, които не се произвеждат повече от десет години. През месеца са продадени 12 698 от тези автомобили. Lada Granta и Lada 2114 също надминаха границата от 12 хиляди единици.

На второ място е японската марка Toyota с резултат от 62 672 автомобила (плюс 13 процента).

Челната тройка по този показател се затваря от корейския автомобилен гигант Kia (34 266 коли, плюс 14 процента).

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Запазените коли на възраст до 3 години поскъпват

Нарастващият интерес на руснаците към употребявани автомобили беше отчетен още през първата половина на август. Тогава "Комерсант" уточни , че в края на юли търсенето на употребявани автомобили от страна на дилърите на гражданите се е увеличило със 7-10% спрямо юни, а на пазарите - с 15%.

Експертите свързват тази динамика с намаляване на предлагането поради напускането на редица чуждестранни марки от руския пазар и отслабването на рублата спрямо долара.

По-рано Autonews.ru писа, че през септември продажбите на нови автомобили в Русия са се увеличили 2,5 пъти, до 110 хиляди единици, в сравнение със същия период на 2022 година.