Обемът на износа на индийски чай за Русия нараства и ще продължи да расте, руските компании се доказаха като надеждни вносители. Това казва за ТАСС Умеш Пундир, официален представител на най-големия производител на чай в Индия Goodricke Group Limited. Страната е между 10-те най-големи производители и износители на чай в света.

"На фона на общата ситуация в света и събитията в Украйна, търсенето на различни стоки в Русия нарасна, включително и на чай. Търсенето се увеличи. Предполагаме, че ще продължи да расте. Тези, с които си сътрудничим дълго време в Русия, са се показали като надеждни купувачи, казва доставчикът.

По думите на Пундир, през последните месеци не е имало проблеми с доставката на чай в Русия от Индия, като се ползват услугите на транспортна фирма.

Представителят на най-големият производител на чай в Индия уточнява, че плащането на стоката е в индийски рупии.

Той обяснява, че в Русия се търси чай от различни сортове. "Имаме много видове чай, изнасяме го в зависимост от нуждите на купувача. Чаят е сезонен продукт, първата реколта започва през март, това е чай от премиум категория", казва Пундир.

Той обяснява, че цената на индийския чай тази година почти не се е променила. "Последният път цената се увеличи през 2020 г., а през 2021 г. падна, сега е балансирана. Поради факта, че търсенето расте, ние не повишаваме цената. Но естествените причини могат да повлияят на цената на чая. Например, имаше тежки наводнения в Асам, поради такива ситуации цената на чая расте", допълва доставчикът.

Шри Ланка ще плаща петролен дълг от $251 милиона към Иран с чай

Шри Ланка ще плаща петролен дълг от $251 милиона към Иран с чай

Всеки месец Шри Ланка ще изпраща чай на стойност 5 милиона долара