Руската инвестиционна банка VTB Capital води преговори с италианската модна къща Roberto Cavalli за покупката на контролния пакет от акции, пише бизнес вестникът „Ведомости", цитиран от агенция „Риа Новости".

Сделката се оценява на 500 млн. евро, докато цялата компанията на Кавали на 830 млн. евро.

Той търси от 5 години инвеститор, като неотдавна "Файненшъл таймс" съобщи, че се водят преговори с инвеститорите от Investcorp. Изданието обаче сочеше друга оценка - не повече от 450 млн. евро за цялата компания и то отчитайки задълженията й. В началото на годината е имало преговори и с Permira и Clessidra, но и в двата случая двете страни не се договорили за бъдещото управление на модната къща.

На VTB Capital е забранено да заема средства от европейските и американските кредитни пазари, но фактът, че преговаря за европейска компания се възприема от анализаторите като сигнал, че в бизнеса малцина очакват ембаргото да се задържи продължително време.

За "ВТБ капитал", това би била първата инвестиция в модния бизнес. Но частни инвеститори и държавни фондове на Катар, Сингапур, Абу Даби и Китай влагат средства в италианската мода. Тази година големият фонд Blackstone се договори да придобие 20% от модната къща Versace.