Тежката българска бюрократична машина все още е пречка за реализацията на проекта Iztok Parkside в едноименния столичен квартал. Проблемът с прехвърлянето на улици от държавата към общината тече вече над две години и половина и все още не е разрешен, става ясно от отчета на компанията зад него, Arco Vara.

За казуса естонското дружество съобщи през февруари т.г. По думите на Ивайло Мишев, директор "Инвестиции Развитие" в "Арко Вара България", става въпрос за неотчуждени в полза на общината имоти, попадащи в нови улици.

"Докато в общия случай този проблем е свързан с обезщетяване на частни собственици, в нашия е въпрос на безвъзмездно прехвърляне на такива имоти от страна на държавата към общината, което не може да се случи повече от 2 години вече", каза той пред Money.bg още през март.

"Тъй като българската бюрократична машина все още не е разрешила въпроса коя публична институция притежава улиците, които водят до сградата, връчването на ключовете от апартаментите се бави", посочват компанията.

Arco Vara посочва, че балансовата стойност на проекта е €7 милиона, а очакваните приходи от продажби - оклоло €9 милиона.

"Добрите новини са, че клиентите все още искат да получат своите апартаменти и не са започнали да се отказват от първоначалните договори", казват още от компанията.

Iztok Parkside има три сгради с общо 67 апартамента, от които за 56 вече са сключени договори за предварителна продажба.

Приходите на групата през второто тримесечие на 2019 г. възлизат на €695 хил. За същия период на м.г. те бяха €1,076 милиона, от които €337 хил. от продължаваща и днес дейност. За полугодието данните показват приходи от €1,746 милиона, при €1,793 милиона от същата дейност през предходния период.

По-голямата част от приходите идват от отдаването под наем на търговски и офис площи в сградата на бул. "Мадрид" в София. От тях компанията е получила €178 хил. за второто тримесечие и €350 хил. за полугодието.

За трите месеца до края на юни Arco Vara отчита оперативна загуба от €59 хил., а за полугодието - €54 хил.

10 от апартаментите на бул. "Мадрид" са продадени, става ясно от отчета. Строителството на луксозния комплекс край столичното село Лозен ще започне през втората половина на тази година. Проектът предвижда 179 апартаменти и къщи, търговски пространства и детска градина.

Arco Vara инвестира €60 милиона в комплекса край Лозен

Arco Vara инвестира €60 милиона в комплекса край Лозен

Компанията вече е избрала проектант