Нискотарифната авиокомпания Ryanair ще расте още по-бързо в случай на икономически спад в Обединеното кралство, каза шефът на компанията Майкъл О'Лиъри пред BBC.

Майкъл О'Лиъри добави, че хората ще продължат да летят по време на рецесия, но ще избират нискотарифни авиокомпании като Ryanair.

Фирмата обяви това, което описа като своя най-голям зимен график до и от Обединеното кралство.

Ryanair изпревари easyJet и Wizz Air

Ryanair, easyJet или Wizz Air, ето коя е най-успешната европейска нискотарифна авиокомпания

Поглед зад печелившото второ тримесечие на въздушните превозвачи

О'Лиъри каза, че разширяването се дължи на това, че конкуренти - като British Airways - са намалили капацитета си.

Той призна, че рецесията би била причина за безпокойство "заради пътниците" и каза, че високата инфлация също е риск.

Той обаче прогнозира, че Ryanair ще тази зима ще бъде силна за компанията.

Банката на Англия прогнозира, че икономиката на Обединеното кралство ще изпадне в рецесия по-късно тази година. Това се случва, когато икономиката се свие за два последователни периода от три месеца.

Според О'Лиъри Ryanair ще може да поддържа цените на билетите по-ниски от другите авиокомпании поради стратегията си за хеджиране на горивото - когато авиокомпанията се съгласява да закупува петрол в бъдеще на предварително определена цена.

Шефът на Ryanair: ерата на билета от 10 евро приключи

Шефът на Ryanair: ерата на билета от 10 евро приключи

Средната цена на билета на авиокомпанията ще се повиши от около 40 евро до приблизително 50 евро

Въпреки това той повтори коментарите, които наскоро беше направил пред BBC, че супер евтини билети от 10 евро няма да са възможни в близко бъдеще, тъй като растящите разходи за гориво повишават средната цена на авиокомпанията до около 40 евро (£33,75) през миналата година до приблизително 50 евро през следващите пет години.

Ерата на полетите за 10 евро приключи, категоричен бе шефът на Ryanair

О'Лиъри каза, че проблемите с недостига на персонал на летищата, наблюдавани в началото на лятото, изглежда са разрешени "на всяко летище с изключение на Хийтроу".

Той започна да нарича най-голямото британско летище - откъдето Ryanair не оперира - "безнадеждното Хийтроу", след като то въведе ограничение за броя на пътниците, което доведе до анулиране и ограничения за продажба на билети.