Повишаването на цените на петрола в края на 2017 година донесоха сериозна печалба на лидерът Royal Dutch Shell, като компанията повиши добива си и записа най-добрите резултати от последните 3 години насам.

След като цената на сорта Brent се повиши значително, най-голямата енергийна компания в Европа успя да постигне 4,3 милиарда долара печалба за тримесечието между октомври и декември. И това е най-високото ниво за дружеството от 2014 година насам.

Въпреки това обаче паричният поток към бизнеса й остава най-слабият от 2016 година, съобщава Bloomberg.

"Ние започваме 2018 година с продължаваща добра дисциплина и доверие, потвърждавайки целта си за постигане на добра възвръщаемост", коментира главният изпълнителен директор на Shell Бен Ван Бюрден.

Компанията, заедно с останалите големи играчи в индустрията, успяда изчисти баланса си и да преодолее най-голямата криза в сектора от десетилетия, като елиминира скъпи проекти и освободи служители, за да намали разходите.

След тези предприети мерки и повишаването на цените на петрола анализаторите прогнозират по-добро бъдеще за бранша. Според експерти на Goldman Sachs дори 2018 година може да бъде най-добрата година за петрола от десетилетия.