Германският инженерен гигант Siemens отрече да има намерение да съкращава 20 000 свои служители. Информацията бе разпространена от германското месечно издание Manager Magazin, което посочи драстичните съкращения като част от стратегията на компанията "Визия 2020".

Siemens обаче категорично отхвърли твърденията на списанието, наричайки ги "напълно неоснователни", предава Reuters.

Siemens може да съкрати 20 000 работни места

Siemens може да съкрати 20 000 работни места

Те ще спестят на компанията €1,7 милиарда

"Ние не следваме разсъжденията зад цифрите, споменати в статията в списанието. Никакви изявления от този вид не бяха направени", казват от компанията, добавяйки, че все още се разработват подробности за новата стратегия.

Manager Magazin обяви в четвъртък, че Siemens планира съкращения на персонал, зает с административни, финансови и юридически дейности, както и в отдела за споделени услуги. Списанието се позова на коментари на изпълнителния директор Джо Кезер по време на роудшоу, проведено в началото на август.

Siemens се реорганизира в три бизнес звена с по-голяма свобода

Siemens се реорганизира в три бизнес звена с по-голяма свобода

Компанията представи нова стратегия, наречена Vision 2020+

Публикацията дойде след като по-рано този месец Siemens представи своята нова стратегия, според която петте му промишлени подразделения ще бъдат разпределени в три оперативни компании, за да се опрости структурата на индустриалния конгломерат.

След промените Siemens очаква да увеличи годишния темп на растеж и маржа на печалбата на индустриалния си бизнес с 2 процентни пункта в средносрочен план и да увеличи основните си доходи на акция с по-бърз темп.

Siemens се готви за голяма вълна на съкращения

Siemens се готви за голяма вълна на съкращения

Очаква се компанията да потвърди решението си в началото на ноември

Германският гигант заяви тогава, че неговите корпоративни щабове ще функционират по-слабо в резултат на аутсорсването на задачи, но без да дава подробности за загубата на работни места.

"Новосформираните оперативни компании в момента работят по подробното планиране", каза в петък от Siemens, добавяйки, че няма планове за цялостна програма за намаляване на разходите на компанията, инициирана от нейната централа.