Българският производител на обувки "Ингилиз груп" преминава изцяло към зелени енергийни източници в завода си в Пещера. До края на годината компанията ще постигне пълна енергийна независимост, съобщиха оттам.

"Въвеждането на изцяло зелено производство е дългосрочен проект на "Ингилиз груп", по който започнахме работа преди няколко години. Нашият план предвиждаше да дадем ход на проекта с фотоволтаичните инсталации през 2022 г., но несигурността на пазара на електроенергия ни мотивира да започнем още през април тази година", коментира Ремзи Ингилизов, зам.-управител на "Ингилиз груп".

Освен че така ще гарантира устойчивост на бизнеса си, българската компания ще спестява по 486 тона CO2 емисии годишно с помощта на покривни фотоволтаични инсталации. Последният етап от въвеждането на тези технологии в експлоатация се предвижда да приключи до края на декември. "Така към края на 2021 г. освен стабилност в производството, ще постигнем и пълен въглероден неутралитет при консумацията на ел. енергия. Този начин на работа отразява и личната философия и отношение към природата на целия ръководен екип на компанията", допълва той.

"Ингилиз груп" започва "зеления" си преход от 2017 г., когато започва поетапно да използва зелени енергийни източници. В производството си тя използва и безвредни и биоразградими материали.