Два месеца след като беше потвърдено, че "Булгартабак" става част от втория най-голям производител в цигарената индустрия в света British American Tobacco (BAT), инвеститорите в дружеството предстои да вземат две важни решения.

От покана за общо събрание на акционерите на 29 юни, публикувана на сайта на Българската фондова борса (БФБ), става ясно, че компанията ще смени името си. По предложение на един от съсобствениците на фирмата тя ще се преименува от "Булгартабак - Холдинг" на "БТ Холдинг".

Документите показват, че дружеството готви и други промени. Според информацията ще бъдат прехвърлени два от основните активи на "Булгартабак" в едно от дъщерните й дружества - "Благоевград-БТ". Става въпрос за фирмите "Плевен-Булгартабак" и "София-БТ". За първата ще бъдат платени 12 милиона лева, а за втората - 92 милиона лева.

Сделка за €100 милиона: Цигареният гигант BAT купува ключови марки на “Булгартабак”
Обновена

Сделка за €100 милиона: Цигареният гигант BAT купува ключови марки на “Булгартабак”

Споразумението е било подписано вчера и чака одобрение от КЗК

В обявлението за сделката с BAT, одобрено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през май, се посочваше, че след завършването й компанията ще продължи да произвежда цигари чрез дъщерните "Благоевград-БТ" и "София-БТ". Сега обаче предстои двете фирми да се слеят.

Споразумението с BAT беше обявено април, като тогава стана ясно, че международната компания ще даде 100 милиона евро за българската фирма.

Сделката включва марките Victory, Eva Slim и GD, както и други европейски брандове. С нея корпорацията стана собственик и на дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция".

Имаме сделка: Разрешиха на BAT да купи част от бизнеса на "Булгартабак"

Имаме сделка: Разрешиха на BAT да купи част от бизнеса на "Булгартабак"

КЗК даде своето "да" за споразумението в размер на над 100 милиона евро