Бързорастящият сектор по роботика в Китай е тласкан най-вече от китайски компании, които получават големи субсидии от местните власти, твърдят експерти от индустрията.

“В сферата в момента има балон, който се разраства от субсидиите”, посочва Уанг Кайронг, който е директор на China Artificial Intelligence Robot Industry Alliance.

“Време е да се даде началото на национална кампания за разследване на тези компании, които получават субсидии с измама или с наличието на връзки във властта”, смята експертът, цитиран от South China Morning Post.

От 2013 г. насам Китай е най-големият пазар за индустриални роботи на фона на растящата производствена индустрия и все по-голямата автоматизация. Миналата година всички продажби на такива машини са достигнали 66 хиляди броя или с 16% повече, отколкото през 2014 г.

В отговор на тази тенденция през април властите в азиатската страна са приели 5-годишен план за инжектиране на средства в местната индустрия по роботика.

Щедрото финансиране на компаниите от своя страна вече е дало резултат в голям бум при производството в сектора. Някои от експертите в него обаче твърдят, че има сериозен проблем.

“Много фирми, заети в сферата на роботиката, печелят субсидии, като твърдят, че развиват ключови технологии”, обяснява Уанг.

Изследване на алианса, чийто ръководител е той, обаче показва, че нещата не стоят по този начин.

“Обществена тайна е, че много от компаниите в сектора, мамят по отношение на своето производство, за да получат държавни пари”, твърди Уанг и допълва: “Някои от тях дори създават нови дъщерни фирми, за да получат и за тях еднократни субсидии”.