Търсенето на нови граждански самолети в следващите 20 години ще бъде за над 41 хиляди машини, чиято стойност се оценява на 6,1 трилиона долара.

Този прогнозен показател за покупките на нови самолети от страна на авиокомпаниите по света е увеличен с 3,6 процента в сравнение с 2016 година.

Това съобщи днес пред журналисти на авиосалона Paris Air Show 2017 вицепрезидент по маркетинг на Boeing Commercial Airplanes Ранди Тинсет.

Според него, пасажерският поток продължава да нараства интензивно и в течене на следващите две десетилетия, той ще нараства с 4,7% годишно. Затова пазарът изпитва голяма потребност от подходящи за развиващия се авиотранспорт самолети, отбеляза Тинсет.

През прогнозния период най-голямо търсене ще отбележи сегментът на тяснофюзелажните въздушни лайнери за сметка на нискотарифните авиопревозвачи и развиващите се пазари. За тази цел ще са необходими 29 500 нови такива самолети - с 5 на сто повече от предишната прогноза, посочва експертът, цитиран от RNS.

Прогнозата за широкофюзелажните самолети предвижда поръчки за 9130 машини, отчитайки потенциалното търсене и необходимостта от подмяна на такива лайнери в началото на следващото десетилетие.

Доколкото много авиокомпании преминават към експлоатация на малки, средни и големи широкофюзелажни самолети като Boeing 787 и Boeing 777Х, в перспектива основното търсене на свръхголеми машини ще се наблюдава за товарни полети. От Boeing предвиждат потребност от 920 нови широкофюзелажни саолети през прогнозния период.

Като цяло на глобалния пазар 57% от поръчките ще бъде заради ръста в бизнеса на авиокомпаниите, а 453% поради замяната на стори самолети с нови по-модерни и горивно икономични.

Азиатският пазар, вкл. Китай, ще продължава да бъде лидер по доставка на нови самолети в следващите две десетилетия. В страните от тази част на света ще бъдат реализирани 16 050 самолета през следващите 20 години.

Доставките за Северна Америка ще са 8640; за Европа - 7530; за Близкия Изток - 3350; в Латинска Америка-3010; в Африка -1220, за Русия и страните от ОНД - 1200, прогнозират от Boeing.