Чуждестранните компании, които искат да преместят заводите си извън Китай, са изправени пред главозамаиващите разходите в размер на $1 трлн. през следващите пет години, гласи изследване на Bank of America (BofA), цитирано от CNBC.

Подобен ход обаче ще бъде в полза на тези компании, твърдят анализаторите.

Дори и преди пандемията изследване на BofA сред анализатори показва, че компаниите вече обръщат гръб на глобализацията и прегръщат по-локализиран подход, когато става въпрос за веригите за доставки. Това се дължи на редица фактори, които заплашваха мрежата, която зареждаше съвременните заводи, включително търговските спорове, притесненията за националната сигурност, климатичните промени и автоматизацията.

Последното изследване показва, че тенденцията се е ускорила заради пандемията, която създала различни пречки в процеса на доставки за 80% от секторите. И е накарала световните компании да мислят все по-често за връщане на заводите у дома - или ако това е невъзможно поради някаква причина - в страна, която е смятана за съюзник. Почти 67% от участниците в изследването казват, че преместването на производствените мощности ще бъде най-доминиращата промяна в света след Covid-19.

Преместването на всички производства, ориентирани към износ, от Китай ще струва на компаниите $1 трлн. през следващите пет години, прогнозира банката. Вероятно това ще намали възвръщаемостта на капитала със 70 базисни пункта, а маржовете на свободните парични потоци със 110 базисни пункта. BofA очаква все пак правителствата да окажат подкрепа чрез данъчни кредити, нисколихвени заеми и други субсидии.

Тръмп готви тояга и морков за американските компании със заводи в Китай

Тръмп готви тояга и морков за американските компании със заводи в Китай

Той смело обеща създаването на 10 млн. работни места за 10 месеца