Рязко понижение на цените на царевицата, соята и пшеницата на борсата в Чикаго в петък следобед предизвикаха обилните валежи в пострадалите от продължителния дефицит от влага райони на Бразилия и Аржентина и прогнозите за нови дъждове в основните зърнопроизводителни региони.

Само за няколко часа цената на соята на най-голямата зърнена борса в света се срина с близо 20 долара в сравнение с нивата от края на предишния ден - до $482 за тон, а фючърсите на царевицата и пшеницата поевтиняха с по около 10 долара - до $198 за тон и $234 за тон съответно, информира sinor.bg.

Брокерите коментират, че подобен драстичен ценови спад стана възможен поради рекордно дългите позиции на спекулантите и най-вече на инвестиционните фондове, които през последните седмици ударно пазаруваха фючърсни контракти предвид неблагоприятните агрометеорологични условия в Южна Америка и агресивния внос на зърнени храни и стоките от маслодайния комплекс в Китай.

Цените на зърното у нас не мърдат за разлика от борсите по света

Цените на зърното у нас не мърдат за разлика от борсите по света

Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 12-15 януари 2021 година

Но въпреки стремителния коригиращ спад, цените на основните зърнени култури в САЩ все още са драстично по-високи в сравнение с миналогодишните нива. За сравнение, на 23 януари 2020 г. соята се търгуваше в Чикаго по $334 за тон, царевица - по $155 за тон, а пшеница - по $213 за тон.

Натискът върху пазара в Щатите стана основна причина за понижение на цените на царевицата и пшеница на пазарите в Евросъюза. В петък пшеницата затвори на борсата в Париж с отрицателно отклонение от 8,50 евро, а цената на царевицата се срина с 4,50 до 223 евро/т и 209,25 евро за тон за доставка през март. С 4-6 евро в рамките само на един ден се понижиха и експортните котировки на хлебното и фуражното зърно, като цената на френската пшеница ерозира до 235 евро за тон, а царевицата - до около 228-230 евро за тон (съответно €198/т и €175/т на 24.01.21 г.).

Цените на царевицата и соята на борсите удариха над 6-годишен рекорд

Цените на царевицата и соята на борсите удариха над 6-годишен рекорд

Причината са сушата в Бразилия, забраната за износ в Аржентина и слабият долар

Европейските търговци отбелязват, че за понижението на цените на пшеницата и царевицата на Стария континент допринесоха благоприятните прогнози за новата европейска реколта, а също така и полезните за посевите снеговалежи в Русия и Украйна.

Според актуализираната прогноза на европейската аналитична компания Strategie Grains производството на мека пшеница в ЕС (без Великобритания) през 2020/21 г. ще възлезе на - 129,5 млн. тона, увеличение с 9% спрямо текущия сезон. Перспективите за новата реколта от царевица в ЕС през 2021/22 г.. също са благоприятни - 63,6 млн. тона спрямо 61,9 млн.т през 2020/21 година.