Превъзходството на най-голямата компания за производство на чипове в света - Nvidia, в новия сегмент с изкуствен интелект, е намалило рисковото финансиране за бъдещите ѝ конкуренти, съобщава Reuters. Броят на сделките, свързани с AI чипове в САЩ през последното тримесечие, е намалял с 80% спрямо година по-рано.

Компанията доминира на пазара на чипове, които работят с огромни количества езикови данни. Генерaтивните модели за изкуствен интелект стават все по-интелигентни чрез обучение с повече данни и колкото повече Nvidia укрепва в този сегмент, толкова по-трудно става за компаниите, които се опитват да създадат каквито и да е конкурентни модели.

На този фон фондовете за рискови проекти не желаят да предоставят големи парични потоци. Процесът на развитие от дизайн на чип до работещ прототип може да струва повече от $500 милиона, така че отдръпването бързо застрашава перспективите пред стартиращите компании в сектора.

Защо САЩ ограничават част от износа на Nvidia за страните от Близкия изток

Защо САЩ ограничават част от износа за страните от Близкия изток на най-голямата компания за чипове

Засегната е и втора компания

По данни на PitchBook до края на август американските стартъпи в областта на чиповете са набрали $881,4 милиона. За сравнение, през първите три тримесечия на 2022 година те са получили $1,79 милиарда. Броят на сделките е намалял от 23 на 4 до края на август.

Стартъпите

Ето и един типичен пример за случващото се. Стартъпът за чипове с изкуствен интелект Mythic, който е набрал общо около $160 милиона, е изчерпал парите си миналата година и почти е бил принуден да спре дейността си. Само месеца по-късно обаче компанията успява да привлече сравнително скромна инвестиция от $13 милиона.

"Nvidia в известна степен е допринесла за цялостните проблеми с набирането на средства от стартъпи за чипове за изкуствен интелект, защото инвеститорите искат "инвестиции от типа "хоумрън" - това е огромна инвестиция с огромна възвръщаемост", коментира главният изпълнителен директор на Mythic Дейв Рик.

Друга стартираща компания- Rivos, която работи по проекти за чипове за сървъри за данни, напоследък също има проблеми с набирането на финансиране. Стартъпът също така е въвлечена в съдебен спор с Apple, която го обвинява в кражба на интелектуална собственост, като това допълнително усложнява проблема с набирането на средства.

Стартъпите за чипове, които искат да наберат пари, са изправени пред по-строги изисквания от страна на инвеститорите. Те искат от тях да разполагат с продукт, който да бъде пуснат на пазара в рамките на няколко месеца или вече да генерира продажби.

D-Matrix, чиито прогнозни приходи са по-малко от $10 милиона за тази година, набира $110 милиона благодарение на финансовата подкрепа на Microsoft и ангажимента на производителя на Windows да тества новия ѝ чип за изкуствен интелект след пускането му на пазара през следващата година.

Докато всички тези производители на чипове, които са в сянката на Nvidia, се борят, стартъпите в областта на софтуера за изкуствен интелект и свързаните с него технологии имат късмета да не са изправени пред същите ограничения. По данни на PitchBook, от началото на годината до месец август те са получили финансиране в размер на около $24 милиарда.

Благодарение на изкуствения интелект Nvidia разраства бизнеса си

Благодарение на изкуствения интелект най-големият производител на чипове разраства бизнеса си

Рекордни приходи