Според данните за 2022 г., от всички страни в Европейския съюз (ЕС), най-много са съкратили потреблението на природен газ в производството си Унгария и Гърция - съответно с 47% и с 21%. Показателят е сравнен със средния за периода 2019-2021 г. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на доклад на Fitch Ratings. През 2022 г. ЕС като цяло намали потреблението на газ с 10%.

В Европа като цяло, използването на газ в енергоемки индустрии като производството на изкуствени торове е значително намалено, при карбамида със 78%, а при нитратите - с 53%. При това, потреблението на синьо гориво за производството на амоняк се е свило със 70%. След намаляването на цените на газа напоследък, страните отново увеличават производствения си капацитет при изкуствените торове.

Дългоочакваното разширение на газохранилището "Чирен" стартира - "Булгартрансгаз" сключи договор с изпълнителя

Дългоочакваното разширение на газохранилището "Чирен" стартира - "Булгартрансгаз" сключи договор с изпълнителя

Консорциумът "Тех Енерджи Експанжън", който е избран за изпълнение на проекта, включва и "Главболгарстрой"

Анализаторите от Fitch очакват, че търсенето и потреблението на газ в ЕС през 2023 г. може да остане малко под средното за 2022 г., и ЕС е възможно да "заобиколи" газовата криза, дори в случай на пълно спиране на доставките на синьо гориво от Русия.

Тази прогноза обаче зависи донякъде и от метеорологичния фактор. "Ако времето през следващата зима е толкова студено, колкото през 2012 г. -(най-студената зима за последните 10 години), според разчетите, търсенето в Европа ще бъде с около 20 милиарда кубични метра (около 5% от общото годишно потребление) по-голямо от сегашната оценка. Което ще означава по-трудно баланс на търсенето и предлагането за 2023 г. и необходимост от използване на повече газ от газохранилищата за покриване на недостига", цитира РИА Новости извадки от доклада на Fitch Ratings.

Операторът ICE пуска паралелна борса в Лондон, заобикаляйки ценовия "таван" на газа

Операторът на най-големия газов хъб в Европа, пуска паралелна борса в Лондон, заобикаляйки ценовия "таван"

Това може да доведе до отлив на търговска дейност от ЕС

Освен това, върху търсенето и потреблението на газ в Европа през годината, ще влияе и ситуацията с доставките на втечнен природен газ (LNG) в света. Допълнителен фактор на влияние върху световния пазар на LNG е облекчаването на ограничителните мерки за контрол на Covid в Китай.

Анализаторите смятат, че след ръста от 51% през миналата година, вносът на втечнен природен газ в Европа през 2023 г. ще нарасне с още почти 30%, до 155 милиарда кубически метра.

Докога цените на газа в Европа ще останат сравнително ниски

Докога цените на газа в Европа ще останат сравнително ниски

Причините за силните колебания на цените на газа