Уолстрийт не е бил толкова песимистично настроен към Apple Inc. много отдавна, пише Bloomberg.

Rosenblatt Securities понижи рейтинга си на компанията в понеделник с препоръка към инвеститорите да продадат акциите ѝ, като така общият брой на мечи настроените анализатори стават пет от общо 57 рейтинга, които изданието следи.

Пет е най-високият брой препоръки за продажба за производителя на iPhone от поне 1997 г. насам. Трябва да припомним, че Apple пуска своя iMac през август 1998 г., а iPod - през октомври 2001 г. Друг знак за предпазливост е консенсусният рейтинг, който е най-нисък от поне 2004 г.

Скептицизмът около компанията се ускори през 2019 г., като всички пет препоръки за продажба дойдоха тази година. Причината се крие в намаляващото търсене на критично важния iPhone, както и на търговската война между САЩ и Китай.

През януари Apple отправи първото си предупреждение за печалбата от две десетилетия насам. Резултатите за третото тримесечие се очакват на 30 юли.През 2018 г. над 60% от приходите на компанията идват от iPhone, а 20% от Китай. Според Citi продажбите на Apple в Поднебесната империя може да намалеят наполовина заради търговската война.

Вчера акциите на компанията паднаха с 2,9 процента.

Разбира се, петте препоръки за продажба далеч не представляват консенсус. 23 компании препоръчват покупка на акциите на Apple, а 21 препоръчват да ги задържите. От началото на годината те поскъпнаха с 40%, въпреки че все още са с 14% по-ниски от рекордните нива.

Трите най-добри иновации на Apple след iPhone

Трите най-добри иновации на Apple след iPhone

Кои са те?