Министърът на земеделието на Турция оповести преди няколко дни, че през последните 17 години печалбата на южната ни съседка от търговията с пшеница, брашно и други продукти, произведени от пшеница достига и надхвърля 12 милиарда долара.

Според статистическите данни на аграрното ведомство на страната през периода 2002 - 2019 година в страната са били внесени 63,7 млн. тона пшеница на обща стойност 17,5 млрд. долара. В същото време през този период за експорт бяха натоварени 75,7 млн.тона пшеница и продукти на преработката й (брашно, паста, бисквити и др.) на обща стойност 29,9 милиарда долара.

Турция е световен лидер в износа на брашно с дял от над 20%

Съседна държава е световен лидер в износа на брашно с дял от над 20%

Страната е изнесла брашно и хлебни продукти за $22 милиарда за 10 години

"Турция е самодостатъчна страна с обем на производството на пшеница от 20 милиона тона и потребление от 18,5 милиона тона годишно", коментира министър Бекир Пакдемирли, цитиран от sinor.bg.

Експертите отбелязват, че Турция е най-големият износител на брашно в света, като през 2019 г. експортът възлезе на около 3,3 млн.тона, а през 2020 г. се очертава нов исторически връх от около 3,5 млн.тона. Основен купувач на турското брашно остава Ирак, следван от Иран, Судан и Сирия.

Географията на доставките постоянно се разширява и в момента обхваща над 90 държави от всички континенти. Интересно е да се отбележи, че до 2010 година лидер в износа на брашно за световния пазар беше Казахстан (2,3 млн.т), но след тази година доставките на брашно от тази страна започнаха стремително да спадат - под 1,8 млн.т след 2015/16 година.