През последните години Уорън Бъфет оплаква невъзможността си да намери "придобиване с размера на слон". Но неговата Berkshire Hathaway натрупа дял в размер на $79 милиарда в Apple Inc. от началото на 2016 г., пише The Wall Street Journal.

Apple вече отговаря за около 14% от пазарната капитализация на Berkshire, повече от която и да е друга акция в портфолиото.

Berkshire е похарчила около $36 милиарда за акции на Apple, съобщи компанията в доклада си за 2018 г. Сумата надхвърля платените за Precision Castparts Corp. $32,7 милиарда през 2016 г. Това бе най-голямото придобиване на конгломерата.

Apple "определено е слон" за Бъфет, казва Томас Русо, партньор в Gardner Russo & Gardner.

Огромният залог за бъдещето на технологичния гигант подчертава как подходът в инвестициите на Бъфет се промени през последните години - особено в ситуация, в която пазарната капитализация на компаниите се покачва, а технологичните гиганти стават все по-значими.

Акциите на Berkshire изостават от възвръщаемостта на S&P 500 през последното десетилетие, което накара някои инвеститори да се запитат дали конгломератът вече не е твърде голям, за да бие пазара. Въпреки че Berkshire хвърли десетки милиарди долари в акции на Apple, свободните средства продължават да растат и достигнаха рекордните $128 милиарда към края на третото тримесечие на миналата година. Някои инвеститори призовават Berkshire да изкупи обратно повече акции или да плати дивидент.

Най-ужасната грешка на Уорън Бъфет, която му коства $8,7 милиарда

Най-ужасната грешка на Уорън Бъфет, която му коства $8,7 милиарда

Коя е тя?

Очаква се в събота Berkshire да публикува резултатите си за 2019 г., а Бъфет да прати своето годишно писмо, в което той обикновено засяга редица бизнеси и инвестиционни теми.

В началото на кариерата си Бъфет се опитваше да купува компании, които се продаваха толкова по-ниско от стойността им, че ще бъдат печеливши, въпреки представянето им. В последствие той реши да започне да купува дружества, които са управлявани добре и имат конкурентни предимства. Разбира се, разумната цена също остана фактор.

И все пак, в продължение на години, Бъфет избягваше да инвестира в технологични компании, като казваше, че не разбира добре дейността им.

Бъфет се отказа от вестниците

Бъфет се отказа от вестниците

През 2018 г. тиражът им падна до най-ниското си ниво от 1940

Бъфет започна да изучава Apple, след като един от мениджърите му купил акции за $1 милиард в началото на 2016 г. По-късно, обръщайки се и към внуците си, Бъфет решава, че Apple е компанията за продажби на дребно, което той може да разбере. През 2017 и 2018 г. Berkshire увеличава агресивно дела си в Apple и вече е вторият най-голям акционер в производителя на iPhone с 5,6% от акциите към края на 2019 г.

В интервю за CNBC миналата година главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че инвестицията на Berkshire е привилегия.

Залогът се отплаща. През 2019 г. акциите на Apple поскъпнаха с 86%, а през тази година с още 10%.

Някои от другите огромни инвестиции на Berkshire обаче се сринаха. Конгломератът притежава 27% от Kraft Heinz. Акциите на компанията загубиха 25% през миналата година и нови 15% през тази.

Пазарната капитализация на самата Berkshire се покачи с 11% през 2019 г. и с нови 1,3% от началото на 2020 г.

Топ 10 компаниите в портфейла на Уорън Бъфет

Топ 10 компаниите в портфейла на Уорън Бъфет

Кои са те?