Турската Turkiye Kalkinma Bankasi, основана като банка за местно развитие, не беше особено вълнуваща правителствена институция, преди министърът на финансите и икономиката на Турция Берат Албайрак да заяви, че ще бъде преструктуриранa с нов мандат, разказва Bloomberg.

Институцията е разглеждана като ключова за възраждането на закъсалата турска икономика, а начело на нея бе поставен заместник-управителят на централната банка на Турция Еркан Килимчи, който има богат опит в сферата на финансите.

Инвеститорите полудяха по турската банка в последния месец

Инвеститорите полудяха по турската банка в последния месец

Детайлите за това как кредиторът ще бъде използван за укрепване на растежа не бяха обявени, което не попречи на обнадеждените инвеститори масово да се насочат към акциите му.

Турската лира продължи да потъва след оставката на водещ банкер

Турската лира продължи да потъва след оставката на водещ банкер

Валутата се представя все по-зле, но централната банка отказва да повиши лихвите

Това доведе до достигане на тавана на цената на акциите в 7 последователни дни, и поскъпване с общо 560% в рамките на един месец.

Пазарната стойност на Turkiye Kalkinma Bankasi, която реализира миналата година нетен приход от 128.3 млн. турски лири (20.8 млн. долара), надмина тази на една от най-големите търговски банки в страната - Yapi ve Kredi Bankasi, превръщайки я в шестия по големина турски кредитор.