Около три четвърти от производството на въглища в САЩ вече е по-скъпо от слънчевата и вятърната енергия, когато става дума за доставянето на електроенергия на американските домакинства, според ново проучване, пише GreenTech.bg.

"Дори и без значителна промяна в политиката ще продължим да виждаме как въглищата се пенсионират доста бързо," каза Майк О"Бойл, съавтор на доклада за Energy Innovation - фирма за анализи в сферата на възобновяемите енергийни източници. "Нашият анализ показва, че можем да сме много по-бързи в заменянето на въглищата с вятърна и слънчева енергия".

Авторите на изследването са използвали публични финансови данни от Агенцията за енергийна информация (EIA), за да определят разходите за енергия от въглищни централи в сравнение с вятърните и слънчевите системи в радиус от 35 мили (56 км). Те са установили, че 211 гигавата от сегашния въглищен капацитет в САЩ, тоест около 74% от въглищните електроцентрали, осигуряват електроенергия, която е по-скъпа от вятърната или слънчевата енергия.

До 2025 г. този контраст ще стане дори още по-драстичен, прогнозират анализаторите. "Съществува огромен потенциал за пълната замяна на въглищата с вятър и слънце, като същевременно се спестяват пари на хората", добави О"Бойл.

Инсталациите за въглищна електроенергия стават все по-скъпи поради нарастващите разходи за поддръжка. Това включва и инсталирането на системи за контрол на замърсяването. Същевременно цената на слънчевата и вятърната енергия спада постоянно, а технологиите се подобряват. "Въглищата са на път да излязат от играта", казва Къртис Морган, главен изпълнителен директор на Vistra Energy, основен собственик на голям брой въглищни електроцентрали в Тексас. "Все повече централи се пенсионират".