Китайската технологична компания Xiaomi планира да се превърне в най-големия производител на смартфони в рамките на следващите три години. Заявката дойде от главния изпълнителен директор на компанията Лей Джун преди анонсирането на новия модел Mix 4, предава BBC.

Xiaomi успя да изпревари Apple и да заеме втората позиция през второто тримесечие на 2021 година. Данните на Counterpoint Research за юни дори показват, че тя застава начело - макар че експертите сочат, че размяната е временна и се дължи на проблеми в производството на Samsung, причинени от разпространението на коронавируса във Виетнам. За цялото тримесечие Xiaomi зае първата позиция в Европа.

Xiaomi за първи път застана начело по продажби на смартфони

Xiaomi за първи път застана начело по продажби на смартфони

Разместването може и да е само временно, но компанията отчита удвояване на продажбите за година и успешно застава на мястото на Huawei

"Настоящата ни задача е да циментираме втората си позиция на световния пазар. И в рамките на три години ще станем номер едно", заяви Лей по време на годишната си реч на онлайн събитие, с което компанията отбеляза десетата годишна от пускането на първия си телефон.

През второто тримесечие на 2021 г. Xiaomi успява да реализира пазарен дял от 17%, по данни на IDC. Samsung държи 18,8% от пазара, а Apple - 14,1%.

По-рано тази година Xiaomi анонсира още, че влиза на още един пазар - компанията ще инвестира $10 млрд. в разработването на електромобили.