България все още не може да привлече голям производител на автомобили, но успешно привлича техните доставчици на части. В конкретния случай: на автомобилни кабели.

Днес министърът на енергетиката Драгомир Стойнев направи първа копка на фабриката за автомобилни кабелни системи на „Нексанс Аутоелектрик". Тя е ще бъде част от Индустриалния и Логистичен Парк в Плевен.

Инвестицията обаче е на българското дружество е „Бългериън Пропърти Девелъпмънтс", което държи логистичните паркове във Варна и Русе, както и на складова база в София. В етап на изграждане е и логистичния парк "София Ринг" край село Кривина. В плановете му са и още два логистични проекта на летище "София" и в Бургас. То осигурява необходимите 8 млн. лева за изграждането на съоръжението, което се очаква да бъде готово през ноември или след около 200 дни.

Сменената концепция предвижда на терена от 37 дка да бъде изграден на два етапа индустриален и логистичен център. Големят наемател ще е немското поделение на "Нексанс" - "Нексанс Аутоелектрик", с който вече има сключен договор за 10 години с опция за удължаване.

Първата част на проекта предвижда изграждане на база от близо 3000 кв.м и още около 1000 кв.м складово съоръжение, както и офис площи с паркоместа. В завършен вид обектът ще има около 10 000 кв.м производствени, складови и офисни площи.

Самият строител на обекта ще бъде плевенската фирма "Хоризозонт - Иванов" ЕООД. Тя бе избрана за изпълнител в конкуренция с още девет фирми. Сред останалите кандидат-изпълнители, които са били поканени от възложителя "Плевен ритейл център" ООД с мажоритарен собственик "Бългериън Пропърти Девелъпмънтс" ЕООД да подадат оферти, са представителствата на австрийската "Щрабаг", белгийската "Кордеел", софийските "Монолит 3", "Бараж", "ММ кънстръкшън", "Антора" - Разград, варненските "Планекс" и "Експрес гаранцион" и "Монолит" - Плевен.

Очаква се чрез новия завод поетапно да бъдат разкрити около 600 нови работни места. Което е значително повече от първоначалната идея за терена. Преди години на него трябваше да бъде построен търговски център, но след като инвеститорът се отказа, проектът пропадна.

Преди време отговорният мениджър за проекта Михаел Круп обясни защо са се спряли на България и Плевен. Сред решаващите факторите за избор на локацията са били добрата инфраструктура, качеството на пазара на труда, стабилната валута и присъединяването на България към Европейския съюз.

Базирана във Франция, публична компания "Нексанс", чиито акции се търгуват на борсата в Ню Йорк, е с над 100 годишна история. Тя е глобален лидер в производството на кабели и кабелни системи с присъствие в 40 страни и търговска дейност в цял свят. За нея работят около 25 хил. служители. За 2012 г. компанията реализира продажби в размер на над 7 млрд. евро. Тя има сериозно присъствие в Румъния и планира разширяване на бизнеса си в съседни държави.