Най-големият завод за производство на целулоза у нас спира работа за пореден път. Причината е липсата на дървесина, съобщиха от предприятието. Към момента няма яснота колко дълго ще продължи принудителното затваряне. Солидният резерв на дървесина в химическия комбинат е изчерпан и суровина няма, като цените също са много високи.

Предприятието е най-големият работодател в община Свищов и осигурява около 500 работни места.

Припомняме, че през 2021 година директорът на предприятието Михаил Колчев коментира, че постоянно намаляващите реално добивани количества на дървесина, липсата на работна ръка, ниската производителност, липсата на механизация и неизпълнението на сключените договори водят до често спиране на работа в завода. Според него браншът се нуждае от реформа, защото България е единствената страна с толкова ниска производителност в дърводобива и в която се използва предимно ръчен труд.

Липса на дървесина спря работата на свищовското предприятие „Свилоза”

Липса на дървесина спря работата на най-големия завод за целулоза у нас

Причината за затварянето са нарушените доставки през последните пет месеца

"Цените на дървесината ескалираха. При нас цената стигна 150 лева за тон, което никога не се е случвало досега. Това е първо спиране на "Свилоза" за дървесина от три години насам", заяви през октомври 2021 година Колчев.

За нормалното протичане на производствената дейност на комбината са необходими около 40 000 тона дървесина месечно.