По-малко от една трета от работещите в София са се завърнали в офисите, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton, публикувано днес. Анкетата, проведена сред наематели с над 42 000 служители в столицата, показва, че 15% от запитаните планират да върнат служителите си в офиса през пролетта на 2021 г., а 84% нямат планове кога ще стане това. Прогнозите са ваксините да спомогнат за по-бързото връщане на работните процеси в нормално русло.

Работим по-дълго от вкъщи

Докладът сочи още, че работещите от вкъщи изкарват по-дълъг работен ден. В световен план работният ден се удължава с 8.2% или 48.5 допълнителни минути, сочат изчисленията.

Тази тенденция може да създаде все повече проблеми в бъдеще. "Продължителната дистанционна работа засяга все повече различни направления, касаещи физическото и психическото състояние на служителите", се казва още в доклада, изготвен от Cushman & Wаkеfield и Center for Real Estate and Urban Analyses. Рискът от т.нар бърнаут (професионално прегаряне) расте в резултат от продължителната работа вкъщи. Служителите посочват, че се чувстват по-изморени и натоварени заради увеличения брой видео срещи и по-дългия работен ден.

Това, заедно с потребността от социални контакти и поддържане на отношенията с колегите и компанията, е причина все повече служители да искат да се върнат в офиса. Според експертите хибридният модел (възможност за работа от офиса, дома или друга локация) ще повиши ефективността и удовлетвореността, като им осигурява гъвкавост и свободата да избират. Но малцина са тези, които изявяват желание да работят изцяло дистанционно.

"Безспорно е, че целта на офиса се променя. Изминалата година доказа, че макар оперативната работа и видео срещите да са възможни отвсякъде, работното пространство не може да бъде заместено, когато става въпрос за проява на креативност, изграждане на екипи и междуличностни отношения, приобщаване на нови хора. А за успеха на компаниите именно тези дейности са ключови", допълва Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Според доклада явлениeто FOMO (Fear of Missing Out), което описва страха от пропускането на нещо интересно и създава усещане за неудовлетвореност, започва да се появява сред част от работещите от вкъщи. Особено видимо е в компаниите, където някои служители вече са се върнали в офиса. Напрежението се подсилва допълнително и от трудното балансиране между работа и домашни задължения.

Според авторите на доклада очакванията са със създаването на ваксината хората да започнат да се чувстват в безопасност на работното си място и това да улесни процеса по поетапното им връщане. Към октомври 2020 г. това вече е факт в Китай и Корея. Бизнесът там обитава офисите на нивата отпреди пандемията, а прогнозите са това да се случаи и на другите пазари след постепенното овладяване на разпространението на вируса.

Как ще изглежда офисът в бъдеще?

Как ще изглежда офисът в бъдеще?

Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, пред Money.bg