Фронтенд програмистите, графичните дизайнери, AI аналитиците и копирайтърите със сигурност са важни, но никой от тези "професионалисти на бъдещето" не би могъл да си върши работата, ако няма ток. Това очевидно са прозрели в САЩ, където през април е регистриран най-големият брой електротехници в историята - и то на фона на продължаващ глад за специалисти в тази сфера.

Цифром и словом: Търсенето на електротехници е във възход от края на 2021 г. и броят им според официалната статистика надхвърли 1 млн. в началото на миналата година - за първи път от 30 години. Според американското Министерство на труда, през тази пролет вече е достигнат абсолютен рекорд от 1,032 млн. специалисти по електрически инсталации и системи.

Германия има отчайваща нужда от нови работници: не достигат поне 400 000 на година

Най-голямата европейска икономика има отчайваща нужда от нови работници - колко не достигат?

Въпреки многото мигранти в страната

На фона на това, заплатите им също растат - през април скокът е със 7,4% на годишна база, което е най-високото увеличение, откакто се събират подобни данни.

Така даже електротехник без голям опит може да очаква между 60 000 и 80 000 долара годишно, посочват от бизнеса. Някои компании са склонни даже да покрият разходите за обучение на своите кадри, отбелязва Quartz.

Контекст: Десетилетия наред професиите като тази на електротехниците се подценяваха сериозно и на тях се гледаше като на по-малко престижни в сравнение с работата в бизнес или технологичната сфера. Това обаче се променя по множество причини.

Геополитическите размествания водят със себе си връщането на родна земя на много производства и съпътстващата ги поддръжка. Това изисква обучени кадри.

Румъния изпитва "глад" за 100 000 чуждестранни работници в тези шест сектора

Румъния изпитва "глад" за 100 000 чуждестранни работници в тези шест сектора

Между януари и юли тази година в Румъния са открити близо 190 000 работни места, за които не е имало работна сила

Освен това, близо 370 млрд. долара ще бъдат инвестирани в обновяването на електропреносната мрежа на САЩ - а това няма как да стане без специалисти. Даже домакинствата и фирмите имат по-голяма нужда от такъв тип услуги, защото "зеленият" преход изисква повече уреди на ток - доставен по мрежата или произведен от собствена ВЕИ инсталация.

Още нещо: Според Stanley Black & Decker в САЩ има работа за 650 000 опитни строители, а 10 млн. души могат веднага да намерят заетост в производствата по света.