Свикнали сме нещата да стават бързо. Натискаме копчето - на екрана на телевизора се появява картина в 4K качество. Само се сещаме за служебната поща и Outlook на дисплея на смартфона е пълен с най-новите съобщения. Пишем на екрана на компютъра и в същия момент резултатът е запаметен на някой далечен сървър. Магия.

А зад тази магия стоят сложни системи, разпръснати на огромни разстояния и използвани от още хиляди хора - едновременно, а и с абсолютно същите очаквания всичко да се случва мигновено. Има много какво да се обърка и да, със сигурност се обърква - вероятно даже по няколко пъти на ден. Не се оправя с магическа пръчка, а с усилия на екипи от хора със знания, умения и бърза реакция. Екипи за бързо реагиране, за които понякога не си даваме сметка, че съществуват.

В един от тях работи Камелия Керанова. Позицията ѝ в CETIN България е Access Transport Network Engineer. Звучи сложно - защото е. "Това е предизвикателна позиция, защото ролята e многокомпонентна. Трябва да си динамичен, инженерно способен и с опит зад гърба си, но и да си готов всеки ден да научаваш нови и нови неща. Най-важното е бързо да отреагираш на даден проблем, който засегне преноса в мрежата", обяснява Камелия, която е и най-младият инженер в отдела.

Да откриеш пътя си

Тя е възпитаник на Техническия университет в София, но е категорична: "Във висшето образование научаваш много неща, но с опита и практиката реално осъзнаваш за какво си учил". Избира телекомуникациите заради динамиката, но и заради голямата перспектива за развитие: "И в момента да започнеш да се подготвяш тази професия, и след 5-10 години, винаги ще има защо да я учиш".

Снимка 673253

Източник: Мирослава Дерменджиева

Започва стажа си в Центъра за наблюдение на мрежата на CETIN България, като след това остава в него като специалист в продължение на година. Центърът е една от ключовите структури, защото работещите там наблюдават за "аларми" и ескалират различни възникнали проблеми към други отдели.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

"Там намерих своя път в телекомуникациите. Гледах аларми, свързани със системите на всички отдели и се ориентирах кое е най-интересното", обяснява Камелия. За нея най-интересен е т.нар пренос - връзката между различните мрежови възли.

Събира смелост да поиска да се обучава в отдел, различен от своя: различни задачи, различни хора, в случая даже различна сграда. A от началото на тази година официално е част от екипа.

Предизвикателства всеки ден

"Отделът е разделен на две части - планиране и интеграция. Първата стъпка е да се планира този пренос - това го правят част от колегите, проектират решението и планират задачите, които трябва да извършим. След това ние се занимаваме с интеграция и конфигурация - има хора, които са физически на място и инсталират и свързват оборудването, ние го конфигурираме софтуерно", обяснява Камелия.

Обемът на трафика през мрежите на телекомите непрекъснато се повишава. От една страна, причина за това е мултимедийната консумация през смартфоните, но голям фактор е и внедряването на фиксирани услуги през мобилна свързаност. Отделът, в който работи Камелия, се занимава и с планиране, оптимизиране и разширение на мрежата - ако забележат "препълване" някъде, организират повишаване на капацитета.

Снимка 673252

Източник: Мирослава Дерменджиева

Главната задача обаче остава своевременното отстраняване на проблеми с преноса на данни през мрежата. За целта екипът трябва да е готов за реакция 24/7.

Именно комбинацията от опит и адаптивност е нещо, което според Камелия изкуственият интелект не може лесно да замести: "Виждам, че се правят опити за автоматизации в технологичния свят, но все се стига до някаква задънена улица, в която е нужна човешката ръка".

Какво предстои?

Камелия смята, че през последните години жените на инженерни позиции все по-лесно намират своето място именно в тези позиции с по-изявено мъжко присъствие, като е на мнение, че дамите са по-организирани и по-прилежни. "Не бих казала, че съм стигнала крайната точка на развитието си, но със сигурност знам, че искам да продължавам в тази сфера", посочва тя.

Защо един млад технически ориентиран човек да избере CETIN България? Според Камелия на първо място така ще може да влезе в динамичния свят на телекомуникациите, но освен това ще бъде в среда, в която "никой няма да му откаже "шепа знания". Не на последно място идват и условията, предлагани от компанията.

Снимка 673254

Източник: Мирослава Дерменджиева

Съветът ѝ към бъдещите телеком инженери е да бъдат любопитни за новото и да не се срамуват да питат по-опитните си колеги: "Не можеш да стоиш отстрани и да очакваш възможностите да паднат от небето". В екипа за бързо реагиране без динамика не може.